DATOR

Apple Ipad Pro (2022) testad - är blixtsnabb

Publicerad Uppdaterad

Sjätte generationens Ipad Pro (2022) kommer med Apples senaste M2-chipp. Det adderar ännu mer prestanda än föregående modell med M1-chipp. All ny prestanda är än så länge lite förgäves då det inte riktigt finns appar som kan utnyttja kraften. Ipad Pro levererar helt enkelt inte det vi hade önskat.

Tillsammans med tangentbordsställ, som till exempel Magic Keyboard som kostar nästan 5 000 kronor, blir Ipad Pro som en dator. Just det här stället höger upp Ipaden i en skön vinkel och tangenbordet är bekvämt att skriva på. Vikten för tangentbordet är 710 gram och tillsammans med Ipaden väger de mer än exempelvis en Macbook Air. Kombinationen blir också dyrare. 

Med penna Apple Pencil andra generationen blir Ipad Pro ett verktyg för kreativitet. Med Ipad OS 16.1 känner pennan av redan när den är några millimeter från skärmen och visar det. Funktionen ger en bättre precision. Pennan kan även användas till fler funktioner, förutom att rita med.

Som enbart surfplatta där du streamar serier, läser tidningar och böcker, skriver mejl och surfar, blir såklart Ipad Pro (2022) lite overkill. Den senste vanliga Ipaden har selfiekameran på långsidan av skärmen vilket gör vinkeln för videosamtal i liggande läge bättre. Ipad Pro har kameran på kortsidan. 

Utöver prestandan har mycket av det som är nytt att göra med operativsystemet Ipad OS 16.1. Med andra ord nyheter som då också är tillgängliga för andra Ipads.

Funktionen Blickfång måste du gå in i Inställningar och aktivt välja. Blickfång ska göra multitasking lättare, men vi upplever att det blir rörigare. Ipad når inte upp i samma känsla av dator och att det är du som har kontrollen.

Ett minus är också att du inte kan ha flera olika användarkonton på Ipad. Det blir alltså inte något för hela arbetsgruppen eller hela familjen. 

För vem passar Ipad Pro (2022)? Den som vill ha det bästa oavsett vad du kan använda det till. Och kreatören som vill klippa film, illustrera i Procreate och Illustrator, och sitta ganska länge med det. Ipad Pro med M1 hade däremot säkerligen funkat lika bra.

Ipad Pro (2022) 12,9 tum väger 685 gram och kostar från 16 500 kronor. Ett längre test finns på vår systersajt Mobil.se