DATOR

VR-hjälmen Meta Quest Pro är här – mindre med mer teknik och högre prislapp

Publicerad Uppdaterad

VR är framtiden och Meta vill ligga i framkant. Nu lanserar de Meta Quest Pro, en avancerad VR-hjälm som kostar nästan 20 000 kronor. Det är med andra ord den mest påkostade VR-prylen i Metas satsning på den virtuella världen.

Designen är 40 procent mindre än föregångaren Quest 2, tack vare ny teknik. I hjälmen finns flera nya kameror och sensorer för att VR-upplevelsen ska bli ännu större. Det går till exempel att se mer åt kanterna än tidigare. 

Även på insidan finns kameror som används för att spåra användarens ansikte och ögon. Det gör att Quest Pro kan rendera högupplöst grafik där du tittar, medan resten visas i lägre upplösning. De inåtvända kamerorna kan också användas föra att överföra dina ansiktsuttryck till din avatar (din virtuella figur). Ler du så ler den, och så vidare.

De utåtvända kamerorna på Quest Pro används också för att göra den virtuella upplevelsen större. Din fysiska omgivning flyter på så vis ihop med den virtuella världen. Det kan till exempel kännas som att du har en anslagstavla i ditt rum, även om den bara är virtuell. 

Kikar vi på det tekniska så körs VR-hjälmen på Snapdragon XR2 Plus-chip, RAM ligger på 12 GB. lagringsminnet på 256 GB, de två LCD-panelerna ger en upplösning på 1800x1920 pixlar per öga, färgomfånget är 1,3 gånger större än tidigare, pixeltätheten 37 procent högre, och uppdateringsfrekvensen ligger på 90 Hz. Mer om allt detta finns på Metas produktsida för Quest Pro.

För vem är det här? Meta siktar in sig på proffsanvändare och företag. Prislappen ligger på 19 495 kronor och leveranstiden är beräknad till den 25 oktober.