FOTO & FILM

Test av DJI Osmo Mobile 6 – suveränt verktyg för den mobila foto- och filmskaparen

Pinnen är utdragbar. Bra för gruppselfies och för att utforska andra vinklar, högt som lågt.
Man viker ihop pinnen när man inte använder den och har man en lagom stor byxficka får den plats där. Det medföljer också en liten tygpåse.
Magnetfästet på telefonen fäster mot gimbalens magnet. Det tar oss inte många sekunder att vara igång.
Med mikrofonen DJI Mic.

I takt med att bildstabilseringen i smartphones, som de senaste Iphones till exempel, blir behovet av en extern stabiliseringspryl mindre. Men en gimbal erbjuder mer än bara stabilisering. Vi har testat DJI Osmo Mobile 6.

Publicerad Uppdaterad

DJI Osmo Mobile 6 är enkel att använda, lätt, kompakt och snabb att komma igång med. Handtaget är ergonomiskt genomtänkt och det fungerar utmärkt att hantera med en hand. 

Filmar du dig själv är ActiveTrack-funktionen ett bra verktyg. Du får också tillgång till funktioner för att skapa timelaps- och hyperlapsefilmer, panoramor och möjligheten att klona dig själv. Du kan även göra kamerainställningar som ISO, bländare, slutartid och så vidare.

I en handvändning låser man upp armen och vecklar ut gimbalen. På din telefon sätter du fast en klämma som har en magnet. Den magneten fäster direkt på Mobile 6 och sedan kan du öppna appen DJI Mimo och köra igång. När du använder gimbalen första gången går det fort att koppla ihop den med mobilen via bluetooth. Det tar bara några sekunder att gå från ihopfälld pryl till filmverkyg i kombination med din smartphone.

Den utdragbara selfiepinnen är en av fördelarna med Osmo Mobile 6. Utdragen kan du fota och filma gruppselfies eller hitta annorlunda vinklar högre upp eller nere vid marken. Du kan också fästa gimbalen på ett stativ och använda ActiveTrack för att hålla det du filmar i fokus.

En av anledningarna till att uppdatera gimbalen är för att anpassa motorerna för nya, tyngre telefoner, som Iphone 14 Pro Max till exempel. Du kan använda telefoner som väger mellan 170 och 290 gram.

Gimbalen går direkt till vertikalt fotograferings- eller filmningsläge, men via ett dubbeltryck på en av knapparna kan du snabbt växla till horisontellt läge.

De flesta kommer inte att behöva den här prylen, men för dig som vill göra mer av dina filmklipp är Osmo Mobile 6 ett suveränt verktyg. Den kan även ge dig bättre stabilisering, särskilt i situationer med svagt ljus där den inbyggda bildstabiliseringen i smartphones kan behöva kämpa lite.

Priset ligger på 1 990 kronor.

Thingz.se rekommenderar DJI Osmo Mobile 6.