FOTO & FILM

Test Nikon Z30 vlogg-kit: En enkel filmdröm

Kompakt design och enkelhet gör Nikon Z30 till ett bra val för den som vill börja vlogga, filma och skapa material med 4K-video.

Publicerad Uppdaterad

Thingz.se har kikat på hur bra Nikons Z30 vlogg-kit är. Kitet innehåller kamera, objektivet Nikkor DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR, ministativ, vindskydd och fjärrkontroll. 

Först och främst. Videokvaliteten i 4K är riktigt bra med fin skärpa, detaljer och dynamik. För Full-HD är kvaliteten okej, men 4K är så pass mycket bättre. Även som stillbildskamera är bildkvaliteten riktigt fin så förutom en enkel filmkamera får du en vass systemkamera för stillbilder.

Men om det är filmning du tänkt använda kameran till så skulle vi rekommendera att du skaffar dig ett eller ett par extra batterier om du inte har en strömkälla du kan koppla kameran till under filmning. 

Även när det kommer till ljud så kanske du ska kolla in externa mikrofoner som du kan rikta mot den som pratar.

Under filmning gör autofokusen ett riktigt bra jobb och följer med lätthet det du vill ska vara i fokus. Kamerahuset saknar bildstablisering, men kitobjektivets inbyggda stabilisering hjälper dig en bit på vägen. 

I vlogg-kitet följer det med ett ministativ som har plats för en fjärrkontroll. Med skärmen vinklad framåt får du alla möjligheter att styra ditt vloggande. Det är ett genomtänkt kit överlag för dig som vill komma igång med filmning.

Att föra över filmklipp från kameran till telefonen, för att där redigera och direkt kunna posta på sociala medier till exempel, fungerar fint (även om det kan ta en stund för någon minut långa filmfiler) men skulle kunna vara ännu lite smidigare.

Vill du veta ännu mer om kameran? Läs mer hos vår systersajt Kamera & Bild.

Priset för Z 30 Vlogger Kit ligger på drygt 10 000 kronor. Bara kamerahuset kostar kring 8 000 kronor.