HÄLSA

Test av Oral-B iO10: Den smartaste tandborsten du behöver

Publicerad Uppdaterad

Den är ibland irriterande med sin smarthet. På tandborstens lilla "skärm" dyker till exempel frågan om jag bytt tandborsthuvud upp. Eh nej, men jaha det kanske är bra. Jag svarar nej och får en lessen smiley tillbaka. Så kommunicerar vi, jag och Oral-B iO10. Den ger mig olika reaktioner beroende på hur länge jag borstar. Det är irriterande. Och bra. Jag vill ju ha den gladaste reaktionen. Ju gladare tandborste, desto gladare tandhälsa.

Oral-B iO10 är smart på fler sätt än så. Den använder artificiell intelligens för att hjälpa dig borsta tänderna bättre. Med tandborsten följer den separata enheten iOSense, som också fungerar lysande som magnetisk laddare för tandborsten. Dess huvudnummer är att tillsammans med appen analysera varje borsttag du gör och guida dig till bättre drag. Med olika ljus berättar iOSense var du ska borsta. I appen kan jag se vad jag missat, vilket är lite provocerande, men samtidigt kul för att med tiden göra det bättre. I början tycker jag AI:n har fel, men det behöver också tid för att lära känna mina tänder och borstmönster. 

Hur användbart är det med en smart tandborste?
Funktionerna på själva tandborsten är lysande och lagom påstridiga för att jag ska vilja borsta tänderna lite bättre. Behovet av att ha den separata enheten iOSense i badrummet och sedan kolla en app är intressant och användbart, men tappar lite av sin gnista efter ett tag. 

Som tandborste är Oral-B iO10 riktigt bra och efter två månaders användning upplever jag att min tandhälsa är betydligt bättre. I kombination med de smarta funktionerna och iOSense (även om du bara använder den för att ladda tandborsten) kan vi rekommendera den.

Priset ligger på cirka 4 500 kronor, vilket kanske är lite i överkant. Oral-B har också iO4 och iO5 som inte kommer med iOSense, men med både AI och en trycksensor som coachar under borstningens gång.