HUS & HEM

Test av Ikeas smarta hemmet-hubb Dirigera

Ikea Dirigera
Publicerad Uppdaterad

Ikeas hubb för smarta hemmet heter Dirigera. Den är en förutsättning för att sedan kunna lägga till smarta funktioner till Ikeas andra smarta hemmet-prylar, som smarta gardiner, lampor, högtalare med mera. 

Dirigera används med appen Ikea Home Smart. Appen är bra och du får alla dina prylar samlade. Fler plus med Dirigera är att den är enkel att installera och sköta, samt att du kan fjärr- och röststyra hemmet.

Själva prylen, Dirigera, behöver du ansluta med ethernet-kabel direkt till din router, och såklart koppla in i en elkontakt. Sedan låter du appen hjälpa dig med installationen. 

Hubben är liten och kompakt, vilket är trevligt, och känns samtidigt mer robust än Ikeas tidigare försök. Dirigera har stöd för den nya smarta hemmet-standarden Matter liksom många andra jättar (Samsung, Google, Apple med flera). 

Ikeas övriga smarta prylar fungerar utan den här hubben, men vad Dirigera gör är att du kan styra dina prylar med telefonen, göra inställningar för timers, eller koppla hela systemet till Apple Homekit eller Google Assistant. Det gör till exempel att du kan röststyra eller styra allt på distans.

Appen Ikea Home Smart är logiskt uppbyggd och översikten visar var i hemmet du har dina prylar. Appen kan installeras på flera telefoner, Iphone och Android blandat om man så vill, för att alla i hushållet ska kunna justera lampljus, högtalare med mera.

Priset ligger på cirka 699 kronor.

Läs ett mer ingående test av Dirigera på vår systersajt Mobil.se.