MOBIL

Microsoft Surface Pro 9 testad - surfplatta värdig en laptop

Nyheterna jämfört med föregångaren är inte så många och stora. Designmässigt har bland annat knapparna flyttat från kortsidan till långsidan och hörlursuttaget har försvunnit.

Publicerad Uppdaterad

Stativet till Microsoft Surface Pro 9 är steglöst och i metall och kan användas med eller utan tangentbord. Du kan vinkla skärmen som du önskar, men stativet blir också ett bra handstöd när du håller i plattan. Sämst med formgivningen av plattan är vikten. Den väger in på nästan 900 gram, med penna och lock 1172 gram. Det är långt mer än vad en vanlig surfplatta väger normalt, men så aspirerar denna också på att vara ett alternativ till laptop. 

Plattan finns i flera olika konfigurationer, med olika mängd lagring och arbetsminne. Med allt kan du lätt komma upp i över 30 000 kronor. Penna plus tangenbord kostar ytterligare 3 000 kronor. Utan allt extra börjar priset på 14 800 kronor.

Vi testade wifi-varianten av Surface Pro 9, med Intel Core i5, 8 GB arbetsminne och 256 GB lagring. Den känns inte så snabb och 8 GB arbetsminne är i minsta laget. 

Som surfplatta är den inte lysande. Se den istället som en dator med bonusen att du kan ta bort tangenbordet. Formatet fungerar riktigt bra för att läsa nyheter eller kolla på film i soffan. Skärmen är bra, så bra som en LCD-skärm kan bli. Upplösningen är hög, men svärtan inte riktigt, riktigt svart. Ställer du in adaptiv uppdateringshastighet får du en märkbart mjukare skrollning. 

Med högtalarna kan du dra på rejält utan att det låter direkt illa.

Batteritiden imponerar inte, men är bättre när vi använder plattan som arbetsverktyg och inte bara för underhållning som att streama filmklipp på Youtube.