MOBIL

Så bra är Iphone 14

På plussidan snabbheten och huvudkameran, på minussidan låg skärmuppdateringsfrekvens, dyr och få nyheter jämfört med föregående modell. Vi har testat Iphone 14.

Publicerad Uppdaterad

Skillnaden mellan Iphone 13 och 14 är mindre än någonsin tidigare mellan två generationer av Iphone-telefoner. Med samma minneskonfiguration kostar Iphone 14 ungefär 1500 kronor mer än den föregående modellen. Det finns alltså ingen uppenbar anledning att lägga mer pengar på nästan samma telefon.

Men nu pratar vi ändå om Iphone 14. Som är snabb. Det är absolut inget problem med prestandan hos den nya telefonen. För kameran utlovar de stora uppgraderingar, men när vi jämför bilderna med Iphone 13 så ser de ungefär likadana ut. Skillnaderna är noterbara, men ändå små för att vara tal om en massiv uppgradering av kamerasystemet. I mörker är skillnaderna däremot större, men här är Iphone ändå inte bäst. 

Skärmen klarar direkt solljus bra och har fin färgåtergivning. Däremot känns det lite futtigt med bara 60 Hz uppdateringsfrekvens för skärmen. Vi börjar bli vana vid det dubbla som innebär att vi kan skrolla på skärmen utan att det blir suddigt så fort bilden rör sig. 

Digital Island och always-on-display finns i Iphone 14 Pro-modellerna, men inte hos vanliga Iphone 14. De nya rörelsesensorerna som känner av om du råkat ut från bilolycka, finns däremot i telefonen, som även har stöd för chat med en SOS-central via satellit (funktionen gäller däremot endast USA och Kanada för tillfället). 

Batteritiden är som för Iphone 13, ungefär en dags användning. Du kan ladda med vanlig laddare, trådlöst, eller med magsafe-kontakt som fäster med magnet på baksidan. 

Iphone 14 kanske inte innebar några större nyheter, samtidigt är skillnaderna till Pro-modellerna större i år. Väljer du mellan Iphone 13 och Iphone 14 är det svårt att se 14 som det bästa valet. Men om några år kommer den vara ett prisvärt alternativ till den senaste Iphone just då.

Vår systersajt Mobil.se har grävt djupare i detaljerna kring Iphone 14, läs deras test här.

Priset för Iphone 14 börjar på cirka 12 000 kronor för 128 GB och går upp till cirka 16 500 kronor för 512 GB.