MOBIL

Samsung Galaxy S23 Ultra testad: Bättre prestanda, förfinad formgivning och 200 megapixel

Samsung Galaxy S23 Ultra
Samsung Galaxy S23 Ultra

Skärmen, prestandan och pennans funktioner tillhör det bästa med nya Samsung Galaxy S23 Ultra. Samtidigt är telefonen stor och tung. Vi har testat det nya flaggskeppet.

Publicerad Uppdaterad

S23 Ultra är rustad för framtiden. Det här är en av de absolut snabbaste telefonerna på marknaden idag, tack vare en specialutvecklad version av chippet. Bytet från S22 Ultra-chippet till det som sitter i S23 Ultra innebär ett ovanligt stort prestandahopp i rätt riktning.

Jämfört med förra modellen S22 Ultra är annars mycket sig likt. Telefonen är för dig som vill ha det värsta, bästa och allt i ett – alltså både en värsting till kamera och något för produktivitet. 

Huvudkameran har fått nästan dubbelt så många megapixel, men det bidrar inte till så stora förbättringar bildmässigt. Kameran imponerar inom i stort sett samma delar som vi sett hos föregångarna – du kan zooma in och få bra bilder på till exempel månen och det är det få andra mobilkameror som fixar. S23 Ultra presterar också bra i mörker och i de flest situationer får du fina detaljer i bilderna. Den tar snygga porträttbilder med oskarp bakgrund och när du filmar stabiliserar den effektivt. 

Skärmen har hög upplösning, otroligt bra färgåtergivning och snabb uppdatering – allt vi förväntar av oss Samsungs flaggskeppsmobil och lite därtill. Vi märker en förbättring när det gäller ljusstyrka som gör det lättare att se skärmen när solen skiner.

Pennan kommer på köpet och dess funktioner är ett stort plus. Du kan skriva anteckningar direkt på skärmen och få din handstil konverterad till text. Men du kan även använda pennan som en i det närmaste trollstav för att med gester och luftkommandon styra telefonen och även kameran för att kunna ta gruppbilder när du själv är med i bild. 

Annat: Vattentålighet, trådlös laddning, tåligt skärmglas, bra egna anpassade tjänster, fotogalleriet i telefonen kan synkas med Onedrive, anteckningar med pennan kan synkas med  Microsoft Onenote med mera. 

Telefonen kostar från 17 000 kronor.

Thingz rekommenderar Samsung Galaxy S23 Ultra.

Vill du veta ännu mer om telefonen och kameran? Läs Mobils utförliga test.