MOBIL

Test av Nothing Phone (1) – en snygg utmanare med attityd

Publicerad Uppdaterad

Nothing Phone (1) är en smartphone som vill sticka ut och få dig att älska mobiltelefonen igen. Nothing har satsat mycket på estetiken och särskild baksidan sticker ut med sin formgivning. 

Tack vare baksidans genomskinliga glasskiva ser man hur telefonen är byggd. Komponenternas placering är genomtänkta för att det ska se snyggt ut. På baksidan finns det även ljusremsor som samspelar med ringsignalerna. Enskilda kontakter kan ha en egen ringsignal och ett eget ljusmönster. I tyst läge kan du också få du notifieringar via blinkmönster.

Telefonen är mellanstor och mellantung med en 6,55 tumsskärm och en vikt på 193,5 gram. Skärmen är skarp och ljusstark med hög maximal ljusstyrka och bra färgåtergivning. Det finns telefoner som klarar direkt solljus bättre på sommaren, men Nothing Phone (1) är en mellanprismodell som ändå gör gott för sig. Som mellanprismodell har den heller inte det allra snabbaste chipsetet. Det innebär inte att telefonen är långsam – tvärtom upplevs den som snabb.

Basic programvara med estetiska tillägg
Telefonen använder Android 12 i dess grundläggande form med få egna tillägg. Hemskärmsappen utmärker sig däremot med en bakgrundsbild som märks, för att du kan välja storlek på ikonerna samt för att klockwidget och låsskärm ser ut som diod-displayer från förr i tiden. 

Kameror med bra mörkerläge
På baksidan sitter en huvudkamera och en vidvinkelkamera. De ger bilder på 12,5 megapixel, men du kan också ställa om upplösningen till 50 megapixel. Bildkvaliteten blir däremot inte bättre för det, men de extra pixlarna utnyttjas till att ge dig två gångers zoom med bättre skärpa än om du zoomar in digitalt i bilden. Mörkerläget är bra och ger skarpa bilder. 

Finns det något mer att säga? Nothing Phone (1) har trådlös laddning men saknar komplett vattenskydd. Batteritiden är utmärkt, men beror till viss del på att telefonen stänger av appar som ligger och kör i bakgrunden i onödan. Det kan göra att du missar notifieringar. 

Nothing Phone (1) är en prisvärd mobiltelefon för dig som vill ha en telefon som sticker ut. Priset ligger på cirka 5 400 kronor.

Hos Mobil.se kan du läsa ett mer djupgående test av Nothing Phone (1). Där ser du också alla specifikationer om du så skulle önska.