MOBIL

Xiaomi 13 Pro testad - fullträff med fantastisk kamera

Publicerad Uppdaterad

Xiaomi 13 Pro är mer eller mindre en fullträff. Framför allt tack vare kamerorna, men även skärmen, kvalitetskänslan och prestandan bidrar. Även om den imponerar på många plan är den däremot inte utmärkt på alla vis. På minussidan finns batteritiden och att gränssnittet är rörigt med få fördelar.

Kamerorna är fantastiska. Samarbetet med Leica utmärker sig och kamerorna är snabba, ger utmärkt färgåtergivning och ger naturligt fint skärpedjup med oskarp bakgrund. Det är lätt att bli förförd av bildkvaliteten.

Läs mer om kamerorna i Mobils stora test av Xiaomi 13 Pro här

Gränssnittet förvirrar
Telefonen kommer belamrad med många förinstallerade appar. Som dubbla meddelandeappar, trippla webbläsare och en lång rad Xiaomi-widgets som inte tillför något unikt. Resultatet blir att systemet känns rörigt. Det är däremot alltid snabbt.

Flera av de funktioner som Xiaomi faktiskt adderar till det som finns i Android är också begränsade eller har tveksam nytta.

Stöd finns däremot för dubbla appar av till exempel Facebook och Instagram för att du inte ska behöva växla i själva apparna mellan olika konton.

Och så finns ju alla Googles tjänster tillgängliga så helhetsmässigt drar inte användargränssnittet ner helhetsintrycket så mycket.

Designen av telefonen är ganska anonym, men med en utstickande kameraö på baksidan. Skärmen är högupplöst, ljusstark och har svagt kurvade långsidor. Det går att ställa in att telefonen ska bortse från tryck längst ute i kanten. Med det medföljande gummiskalet märker vi däremot aldrig att vi oavsiktligt kommer åt skärmkanterna. 

Thingz rekommenderar Xiaomi 13 Pro.