MOTOR

BMW lanserar elhybriden XM - får klassisk V8-motor

BMW XM

Nya BMW XM är här och den får en nyutvecklad drivlina som ger 653 hk.

Publicerad Uppdaterad

BMW XM är en hybrid med både en förbränningsmotor och en elmotor. Den elektriska räckvidden ligger på 82-88 km enligt preliminära WLTP-värden. Det betyder att du till vardags kan köra helt elektriskt. Batteriet kan laddas fullt på cirka 4,5 timme med laddbox. 

Bilen blir den första egenproducerade BMW M-modellen sedan BMW M1 som kom för 50 år sedan. XM är en del av 50 års-firandet som under året också inneburit lansering av M4 CSL och M3 Touring. Men XM blir inte den sista för året, utan BMW har fler bilar som väntas presenteras under hösten. Bland annat en version av XM kallad BMW XM LABEL RED som preliminärt höjer effekten till 748 hk och maximalt vridmomentet på 1 000 Nm.

Hybridsystemet i BMW XM består av en klassisk V8-förbränningsmotor med TwinPower Turbo och en elmotor som är integrerad i den 8-växlade växellådan. Den totala motoreffekten landar på 653 hästkrafter och det sammanlagda vridmomentet på 800 Nm. Bilen går från 0-100 på 4,3 sekunder. Toppfarten är begränsad till 250 km/h men kan utökas till 270 km/h med tillvalet M Driver's Package.

Flera designelement för tydligt tankarna till den klassiska BMW M1. Såväl exteriör som interiör andas exklusivitet. Hela bilen ska ge en känsla av rymlighet och med materialvalen och designen blir den bakre delen av XM mer en lounge på hjul än ett vanligt baksäte. Det finns fyra tillval för att anpassa interiören, bland annat ett vintageläder för instrument- och dörrpaneler. 

BMW XM går att beställa från och med idag, men väntas lanseras skarpt våren 2023. Priset ligger på drygt 1,8 miljoner kronor.