MOTOR

Volvo hyr ut bilens hårdvara – utvalda kunder får möjlighet att prenumerera på 360-graderskameran

Volvo 360-kamera
Foto: Volvo

360-graderskameran först ut när Volvo gör som BMW och börjar sälja prenumerationer på utrustning i bilen.

Publicerad Uppdaterad

Volvos 360-kamera ger föraren bättre koll på vad som händer runt omkring bilen. Men nu stoppas funktionen in i en prenumerationslösning. Till en början för utvalda privatkunder i Sverige som kör XC60 och V60, enligt sajten Carup som pratat med Volvos svenska PR-chef Magnus Holst.

– Detta är normalt en funktion som måste väljas i konfiguratorn vid inköpsstället. Med prenumerationsmodellen kan de utvalda kunderna istället välja att prova denna nya produkt efter att de har konfigurerat, köpt och hämtat sina fordon. De utvalda kunderna kommer att erbjudas en gratis provperiod på en månad. Om de gillar funktionen kommer de att ha möjlighet att fortsätta prenumerationen när den kostnadsfria provperioden är över, säger Magnus Holst.

Under sommaren väckte BMW en del uppståndelse när de meddelade att de börjat sälja stols- och rattvärme via abonnemang i vissa modeller. Företeelsen med abonnemang för bilfunktioner blir förmodligen något vi får se mer av framöver.  

Så funkar Volvos 360-graderskamera
Mjukvaran i bilen samlar in informationen från kamerorna som finns runt om på bilen. Informationen omvandlas till en översiktsbild. När bilen körs i upp till 15 kilometer i timmen så visas bilden uppifrån, men föraren kan välja att bara se en separat kamera åt gången. Systemet fungerar intuitivt – när bilen backas visar till exempel bara bilder från kameran längst bak.