PRYLPORTALEN
13 smarta tillbehör till mobilen
Vi tipsar om tillbehören som hjälper dig att få ut det mesta ur din telefon på semestern.
Med tanke på hur mycket vi numera kärt hållet fast vid vår mobiltelefon är det inte konstigt att den följer med dygnet runt. I våra vanliga vardagsinrutade liv är det heller inga större problem. Våra arbetsplatser och hem är utrustade med vägguttag, vi löper minimal risk att drabbas av översvämningar eller sandstormar och för det mesta, så länge man inte tappar ner mobilen i en kopp kaffe, ett glas öl eller toaletten, så lever mobilen ett relativt säkert liv.
På semestern är det dock en helt annan femma. Sandstränder, främmande vägguttag, strömlösa omgivningar, stormande hav och vildmarksäventyrets alla utmaningar kan ställa till det rejält.
30 minuter under vatten
Sealabox är enligt Krusell vattentätt enligt den så kallade IPX7-klassningen, vilket ska betyda att det klarar av 30 minuter under vatten (ner till en meters djup). Mobiltelefonens pekskärm kan styras även när den är innanför skalet, även om känslan kanske inte är klockren. Det finns små blanka fält i plasten där telefonens främre och bakre kamera är tänkt att sitta, men det är ingen garanti för att just den mobilen man själv använder har placerat kameralinsen precis där.
Förutom att fota och filma ska man enligt Krusell även kunna prata, messa och surfa under vattnet, men eftersom mobiltelefonsignaler i vanliga fall inte kan tränga igenom under vattenytan är det nog att hoppas på för mycket. Så länge telefonen och skalet är över vattenytan fungerar allt bra.
Fodralets ram är i hårdplast, men själva plattorna som trycks mot telefonens fram- och baksida är i silikon, vilket är det som möjliggör att pekskärmen kan användas även med fodralet på. Själva fodralets innanmäte är 116 x 63 x 14 mm så det kan vara en idé att kolla mobilens storlek innan man slår till.
Sealabox kostar cirka 500 kronor. Den säljs i färgalternativen svart, blå, orange, rosa, vit, röd och gul.
Tättslutet för paddan
Aquapad är kanske inte den snyggaste produkten i världshistorien eftersom den mest påminner om en tråkig vakuumförpackning. Den är dock praktiskt för att hålla ens padda skyddad mot naturens element.
Tillverkarna av Aquapad säger att de till ”100 procent” garanterar att fodralet är vattentätt i djup upp till fem meter Den ska även stå emot solljus (uv), saltvatten, damm och sand. Oavsett om en surfplatta är i eller inte så ska den dessutom flyta ifall man råkar tappa den överbord. Dessutom ska man fortfarande kunna använda plattan när den är i fodralets trygga barm. Aquapac ska fungera med HTC EVO View 4G, Flyer, LG G-Slate, Motorola Xoom och Samsung Galaxy Tab, samt alla andra plattor, mobiler och digitalkameror som får plats i den.
Pris: cirka 295 kronor.
Rör för bombastiska strandfester
Eftersom den ser ut som en rörbomb kan den eventuellt skapa problem i tullen, men botemedlet är att sätta igång den och då borde säkerhetskontrollen inte vara ett problem. Ideal-tube är nämligen inte ett terrorvapen utan en snygg och annorlunda högtalare som tack vare dess inbyggda batteri är perfekt för strandhäng.
Man kan ansluta ens mobiltelefon via bluethooth men eftersom högtalaren även stoltserar med en traditionell ljudingång går det även att ansluta en icke bluetooth-kompatibel mobil eller mp3-spelare. Trots att högtalarna inte är de största man hittar på marknaden så lyckas det lilla röret ändå producera ett helt okej ljud.
Tack vare en inbyggd mikrofon går det även att använda Ideal-tube som högtalartelefon. Batteriet ska klara upp till åtta timmars musikuppspelning eller 15 timmars mobilpratande. Dock är det värt att tänka på att elektroniska apparater generellt inte är allt för förtjusta höga temperaturer så att låta högtalaren ligga under en gassande sol hela dagen är nog inte den bästa idén. Problemet går dock att avhjälpa med ett solskydd, exempelvis en liten parasoll men en sådan medföljer tyvärr inte på köpet.
Pris: cirka 500 - 800 kronor.
Musikaliska vibrationer
Aningen osäkert om man kan kalla den här smått magiska saken för en högtalare, Audiovibe däremot andra saker till högtalare. Låter det underligt? Egentligen är det inte det. När man slår en trumstock mot ett trumskin så får man det att vibrera vilket i sin tur får luften runt omkring att göra detsamma och därav så hörs ljudet. I traditionella högtalare är det högtalarelementet som vibrerar och lådan förstärker ljudet.
Audiovibe kopplas direkt till mobilen och förvandlar sedan nästan vad som helst som du fäster slutstycket på till en högtalarlåda. Det kan vara en kartong, en burk en bok eller till och med en blomkruka. Det bästa av allt är att man själv kan påverkar vad man vill ha för ljud. Vill man ha mera bas sätter man den på en stor låda och för dessutom högre volym på köpet. Själva slutstycket och sladden är smart förpackad i huvudhöljet när man inte använder ”högtalaren”. Den drivs med två stycken vanliga AAA-batterier.
Pris: cirka 225 kronor.
Hjälmskak ger ljuva toner
Tunebug Shake bygger på samma princip som Audiovibe men riktar sig till extremsportare. Tanken är att även galningar på skateboards, snowboards och mountain bikes gillar att lyssna på musik men samtidigt är det viktigt att de hör vad som händer i omgivningen. Det vore ju inte så lyckat om de blev överkörda av en bil, eller i cykelfallet, uppäten av en björn bara för att Refused rockar i örat. Därför kommer den vattentäta och tåliga apparaten med en monteringsanordning som ska göra det möjligt att fästa den på de flesta hjälmar. Dessutom kan musiken, utöver att överföras via en 3,5 millimeter ljudkabel, även strömmas via bluetooth så att man slipper sladdar helt och hållet.
Pris: cirka 920 kronor.
Värstinglur för välställda
Värstinghörlurarna MM 550 Travel från Sennheiser är för dem som är villiga att betala en extra slant för att få det mesta ur ens mobila musikupplevelse. Extra stora ljuduteslutande öronmuffar, stereo bluetooth och aktiv brusreducering med en extra knapp som släpper in omgivningens ljud utan att man behöver ta av sig lurarna kostar. Att Sennheiser dessutom skryter med en hel del patenterade tekniska termer som ingen normal människa kan förstå sig på, exempelvis ” eodymium magnets” och ”patented duofol diaphragms”, gör den knappast billigare.
Som plåster på plånboken får man i alla med en usb-laddare, adaptrar för att kunna använda lurarna på flygplanet och en bärväska. Laddar MM 550 i tre timmar får man ut tio timmars aktivt lyssnande. Är man sugen på härligheten så får man punga ut med cirka 4000 kronor. Det är ungefär vad en tur- och returbiljett till New York går på.
Pris: cirka 4000 kronor.
Android på två hjul
Cyklar och mobiltelefoner är inget man vanligtvis tänker på i samma sammanhang. Det gäller även mobilhållare, oftast återfinner man sådana i bilar. Men för folk som föredrar ett miljövänligare tvåljuligt fordon, samtidigt som man kanske vill ha koll på var man är eller se vem som ringer innan man bestämmer sig för att svara, så finns det lösningar.
Krusells Bike holder kit är en sådan, men det finns en liten hake. För att få det att fungera måste man även införskaffa Krusells Multiapt-fodral som passar ens mobiltelefon. Fördelarna är att man kan låta själva hållaren sitta kvar på cykeln och bara plocka bort fodralet om man vill ta loss mobilen och att vrida mobilen när den är monterad. Annordningen ska även gå att använda på motorcyklar men hur bra mobiltelefonen mår av att sitta på en vibrerande maskin är oklart.
Pris: cirka 115 kronor.
Fickskrivare för festkvällen
Polaroid Pogo är en liten portabel fotoskrivare som inte använder sig av bläck utan av Zinks speciella fotopapper som innehåller färgkristaller. Dessutom påstås papperet, som kostar cirka 80 kronor per 30-pack, vara smet-, riv- och vattentåligt. Tack vare att den har stöd för Bluetooth kan skriva ut bilder tagna med mobilen, eller via Pictbridge om man har plåtat med en digitalkamera.
De utskrivna fotona, som täcker hela pappret, är på 2x3 tum och har en ”klistrig baksida” så att man kan fästa dem lite varstans. Pogo kan förmatas med tio fotoark och det uppladdningsbara batteriet ska räcka för 15 utskrifter. En utskrift går på mindre än 60 sekunder men att förvänta sig professionella resultat är att hoppas på för mycket. Men ser man den mer som en rolig gimmick som följer med på utekvällen så fyller den sin funktion väl.
Pris: cirka 400 kronor.
Laddare när nöden kräver
Det finns ingenting värre än när mobilens batteri bestämmer sig för att kasta in handduken och man har inte laddaren med sig eller är i en miljö där man inte har möjlighet att tillföra mer kraft. Men skulle man gå vilse i vildmarken så finns det faktiskt en praktisk lösning för sådana nödsituationer, nämligen nödladdare. Just den här varianten är gjord av aluminium och drivs med ett vanligt AA-batteri som ger en ungefär 2 timmar taltid. Nödladdaren levereras tillsammans med en laddkabel och extra kontakter för diverse anslutningsvarianter. På köpet får man även en karbinhake så att man inte tappar bort den bland lövverket.
Pris: cirka 100 kronor.
Android-värme
Det här är inget tillbehör till själva mobiltelefonen men en cool termosmugg med Android-gubben visar i alla fall alla Iphone-användare var man tycker att skåpet ska stå. Att man dessutom kan dricka varma drycker medan man gör det är en extra bonus.
Termosmuggen kropp är gjord av metal för att hålla värmen på ett bra sätt. Det tvådelade locket är av hårdplast.
Pris: cirka 190 kronor.
Väggfast grön gubbe
Det finns bara en hake med den här väggladdaren, den är inte tänkt att användas i Europa eftersom kontakten är USA-anpassad. Det går däremot att avhjälpa med en adapter och det kan det vara värt om man är ett Android-fan. Usb-uttaget är placerat i den välbekanta gröna gubbens skalle och ögonen lyser rött medan den laddar ens mobiltelefon. När laddningen är klar skiftar den till grönt.
Pris: cirka 190 kronor.
Klätterapa håller fast grep om luren
Jobys Gorilla-stativserie har gjort sig ett namn genom att vara ett väldigt flexibel och smart system när man vill placera ens mobila enhet på saker som egentligen inte lämpar för det. Tack vare böjbara ben och benkotor som kan roteras 360 grader kan man exempelvis ställa stativet på ojämna underlag, sätta fast den runt stolpar, i gardinstänger, cykelstyret eller på bilens nackstöd. Gorilla mobile är speciellt framtagen för små enheter som mobiltelefoner. Men tack vare olika fäst anordningar går det lika bra att bland annat använda den tillsammans med en liten kompaktkamera.
Pris: cirka 300 kronor.
Snylta på solen
Solcellsteknologi har funnits ett bra tag. Om man läste blaskor som Illustrerad vetenskap för ganska många år sedan kunde man få för sig att allt i framtiden skulle använda solceller som strömkälla. Riktigt så har det inte blivit, gatorna flockas inte av solcellsbilar, hustaken pryds främst av traditionella byggmaterial och mp3-spelaren är inte kopplad till en solcellskeps. Dock kan den gamla goda brinnande himlakroppen komma till användning när en strömkälla behövs som mest.
Solcellsladdaren Freeloader Classic, som har ett aluminiumskal, väger 124 gram och mäter 123 x 62 x17 millimeter, laddar ens mobil snabbast när solljuset är som starkast. Den ska även kunna användas när det är molnigt ute och inomhus när man bara har konstgjord belysning att tillgå. I paketet ingår solcellsladdare med batteri och solpaneler, instruktionsbok på engelska, laddkabel för att ladda från datorn och nio anslutning kontakter, som inkluderar mikro-usb.
Om man laddar upp det inbyggda batteriet via datorns usb-port tar det cirka 2-3 timmar för att den ska vara fulladdad, använder man solen tar det cirka 8 timmar. Väl fulladdad kan den hålla liv i ens mobiltelefon i cirka 44 timmar, perfekt om man fotvandrar i Sahara-öknen, men för att ringa krävs det självklart att man hittar täckning också.
Pris cirka 375 kronor.
Andreas Liebert