PRYLPORTALEN

8 GPS-mottagare - sida 4

Publicerad Uppdaterad

Användarvänlighet
Tomtom har flyttat fram sina positioner rejält med talsyntes på svenska och den fina pekskärmen på Go Live 1005. Menyerna har också blivit mer överblickbara och intuitiva. Garmins nüvienheter ligger dock fortfarande steget före när det gäller användarvänlighet. Kartbilden är extremt tydlig med färgkodade vägar och menysystemet med extra stora ikoner för de viktigaste funktionerna håller än trots många år på nacken. Navigon 70 Premium Live har många smarta funktioner som ökar användarvänligheten. Röststyrningen fungerar bra och kräver inga speciella inställningar eller träning. Det finns också en rörelsesensor som öppnar menyn för att göra avstickare för bensin, mat eller parkering när man närmar sig enheten med handen. Installationen av Live-funktionerna kombinerat med att enheten saknar aktiv hållare drar dock ned betyget en aning. Kategorins vinnare blir Garmin nüvi 2450. Den är snabb, har ett extremt intuitivt gränssnitt och en aktiv hållare som underlättar den dagliga användningen.

Vinnare: Garmin nüvi 2450


Funktioner
De uppkopplade navigatorerna är här för att stanna och i årets supertest har vi även fått med en Live-enhet från Tomtom. Tjänsteutbudet är ungefär detsamma hos de olika märkena – Google-sökning, trafikinformation, väder och fartkameror.  De bästa mobilapparna har betydligt fler datakällor – och bättre koppling till tjänsterna som är mest relevanta i Sverige, men det är ändå smidigt att få uppdaterad information direkt i navigatorn. Garmins Livetjänst gör det dessutom möjligt att se vilka plan som lyfter från de närmaste flygplatserna och Navigon har en evenemangsguide. Gemensamt för Livetjänsterna är att de kostar pengar. Ett år ingår när man köper Garmin nüLink eller Tomtom Go Live medan Navigon bjuder på 15 månader. När den perioden gått ut kostar ett ytterligare år ungefär 500 kr. Med Navigon 70 Premium Live kan man ändå få trafikinformation via TMC, men Tomtom och Garmin har ingen sådan backup.

Både Tomtom och Garmin har satsat på funktioner för att minska bilens miljöpåverkan. Hos Tomtom innebär det att enheten kan räkna ut den mest bränslesnåla rutten medan Garmins lösning är ett program som mäter acceleration och inbromsningar för att lära ut en bättre körstil. Det är enkelt att komma igång och gör det roligt att köra mer bränslesnålt. Bland de billigare enheterna är Navigon 20 Easy mest intressant. En enhet med Västeuropakarta och trafikinformation för under tusenlappen känns riktigt prisvärt. Flest funktioner hittar vi i Navigon 70 Premium Live. Talsyntes, en väl fungerande röststyrning, bluetoothhandsfree med stöd för dubbla mobiler, trafikinformation med redundans – en fullmatad enhet helt enkelt. Egenskaper som fäste och kvalitetskänsla talar till andra enheters fördel, men när det gäller antalet välgjorda funktioner i mjukvaran intar Navigon 70 Premium Live förstaplatsen.

Vinnare: Navigon 70 Premium Live


Vinnaren: Tomtom Go Live 1005

Tomtoms uppkopplade femtummare med kapacitiv skärm är en riktigt pålitlig hjälp på vägen. Det magnetiska fästet med inbyggd anslutning för strömmen är en lyckad innovation. Go Live 1005 är varken tunn eller lätt, men byggkvaliteten är utmärkt. Det är enkelt att komma igång – även med de mer avancerade funktionerna i enheten – och uppkopplingen ger väder och trafikinformation för hela rutten. Gränssnittet har inte marknadens häftigaste animationer och effekter, men det är snyggt, stabilt och snabbt. Go Live 1005 klarar att läsa upp gatunamn på svenska – en funktion som vi länge saknat i Tomtoms enheter. På minuskontot noterar vi att det saknas en TMC-mottagare som backup för livetjänsterna.



Faktatabell. klicka på bilden för att se den i större format


<<< Föregående sida

Toman Nilsson