PRYLPORTALEN

Alla dessa smarta prylar

Publicerad Uppdaterad

För tio år sedan var det smarta hemmet i sin linda. Nu är det mesta smart, eller använder i alla fall tekniken på ett smart sätt.

"Snart kommer det smarta hemmet", dundrade Prylportalens skribent ut den 15 september 2011. Mer än tio år sedan. Men det var då, på den osmarta tiden. Nu för tiden vill varenda pryl vara smart. 

Hur smarta prylarna är nu jämfört med då är väl också en fråga om vad man vill med denna smarthet. Allt har hänt på tio år, samtidigt ingenting. En text från idag skulle kunna se nästan exakt likadan ut. 

"Drömmen om det intelligenta hemmet har kanske inte gått så långt fram som vi hade hoppats för femton år sedan. Istället kan det väl sägas att vissa bitar gått framåt väldigt fort, medan andra inte riktigt har hållit samma tempo. Numera kan du styra strömmen i huset med din mobiltelefon, men att slå på ugnen till rätt gradantal eller låta kylskåpet varna när mjölken börjar bli gammal är tyvärr något som fortfarande är lite av en framtidsvision."

Visst, vi har någorlunda intelligenta maskiner som klarar av att dammsuga ett rum ganska så hyfsat, en kusin till dammsugaren klarar också av att klippa gräsmattan helt på egen hand. Men när det gäller våra hushållsapparater i stort har det inte hänt alls lika mycket som på exempelvis hemmabiomarknaden."

Här kan du läsa hela den smarta spaningen från 2011.

Utvecklingen går framåt och vi har nog fler smarta prylar och framför allt prylar som använder tekniken på ett smart sätt. Som att göra tvättmaskinen, eller vilken annan produkt som helst, mer energieffektiv. Det är ju smart om något. Mjölken får fortsätta vara osmart och bli sur helt på egen hand.