PRYLPORTALEN

Allt om Mobilt Bredband

Publicerad Uppdaterad

Bästa abonnemangen, modemen och täckningen där du bor. För bärbara datorer eller surfplattor som Ipad. Här är den totala guiden.

Mobila bredbandstjänster har på kort tid seglat upp som operatörernas bästsäljare. Att kunna surfa nästan var som helst, ofta med en smidig liten netbook, är lockande för alla som regelbundet behöver läsa nyheter eller mejl, uppdatera bloggen eller kontot på facebook. Men operatörernas erbjudanden ser olika ut och det kan vara knepigt att veta vilket abonnemang som passar bäst. Vi går därför igenom de vanligaste paketen på marknaden och reder ut vilken hårdvara som funkar bäst för just dig. Dessutom tittar vi på var i Sverige de olika operatörerna satsar mest på bra täckning.

Hastighet

Hastigheten som anges här och i operatörernas marknadsföring är nedladdningshastigheten. När du exempelvis laddar upp stora bildfiler till ett onlinegalleri är det istället den betydligt långsammare uppladdningshastigheten som styr hur fort det går. För abonnemang med nedhastighet mellan 2-6 Mbit/s är den vanligaste hastigheten uppåt 1,4 Mbit/s men variationer förekommer. Om hastigheten upp mot internet är viktig för dig bör du kolla detta noga då informationen kan vara svår att hitta på operatörernas hemsidor.

Tänk också på att nedladdningshastigheten varierar i betydligt högre grad jämfört med fast abonnemang. Vilket resultat du får beror bland annat på avståndet till basstationen och hur hög nätbelastningen är.

Begränsad datamängd

Operatörerna anser att de mobila näten är ändliga resurser och därför har de flesta abonnemang en övre gräns på hur mycket data man kan ladda ner per månad. Trenden är dock att allt fler abonnemang kommer med "fri surf" till ett fast pris vilket naturligtvis gynnar storkonsumenterna och de som vill skippa sin fasta internetanslutning helt och hållet. Alla operatörer i testet utom Telia erbjuder minst ett abonnemang utan begränsningar i datamängd. Den som planerar att fildela dygnet runt med ett "obegränsat" abonnemang får dock se upp för finstilta villkor i stil med att "onormalt överutnyttjande" inte är tillåtet.

De billigaste abonnemangen ger dig 1 gigabyte data vilket är ganska lite. Surfar du varje dag bör du i alla fall titta på paket som ger dig 5 gigabyte. Det räcker för så kallad normal användning under en månad men inte om du regelbundet fildelar eller strömmar musik via exempelvis Spotify. Då bör du istället titta på abonnemangen med 20 gigabyte eller de obegränsade avtalen.

Om man överskrider gränsen för datanedladdning är det vanligaste att hastigheten stryps till under 200 kbit/s vilket i praktiken gör abonnemanget oanvändbart. Nästa månad återställs hastigheten men kan man inte vänta går det ofta att köpa till mer data.


Klicka på tabellen för full storlek. Orangemarkerade abonnemang är avsedda för Ipad.

Kontantkort

De flesta abonnemang för mobilt bredband kommer med fast månadspris utan ytterligare trafikkostnad men numera finns det också kontantkort. De passar tillfälliga användare som bara vill ha uppkoppling under semestern eller sporadiskt i sommarstugan. Förutom månadsavtal erbjuder flera operatörer kortare perioder som 7 eller 1 dygn.

Kontantkorten är vanligtvis begränsade i både tid och datamängd (exempelvis 30 dagar eller 5 gigabyte) men Telenor har valt att inte sätta tak på nedladdad data. Dock är detta abonnemang hälften så snabbt som kontanterbjudandena från både Telia och Tre.

Hårdvara

Operatörerna är naturligtvis intresserade av att binda dig till ett abonnemang som löper under viss tid. Som lockbete erbjuder de subventionerade priser på datorer och modem. Slår du till på en dator får den gärna ha inbyggt 3G-modem så du slipper en extern dongle som lätt kommer bort. De flesta har dock redan en dator och är därför intresserade av ett paket där bara usb-modem ingår.

 
Huawei E1820 är ett usb-modem av så kallad turbo-3G-plus-standard som klarar nedladdningshastigheter upp till 21 Mbit/s. Modemet ingår i bundna avtal tillsammans med de snabbaste 3G-abonnemangen från flera olika operatörer.

Ett billigare alternativ kan vara att använda sin 3G-mobil som modem men bara om du har rätt prislista för din telefon. Kolla noga vad datatrafiken kostar innan du kopplar in telefonen för att undvika obehagliga överraskningar. En del operatörer erbjuder tilläggsabonnemang till ditt mobilabonnemang som ger bättre priser på data.

Router för fler användare
De som använder sitt mobila bredband stationärt som i sommarstugan kan överväga att köpa en 3G-router istället för modem. Routern etablerar ett vanligt trådlöst WIFI-nätverk som flera datorer kan koppla upp sig mot. På det sättet delar man effektivt på en 3G-uppkoppling och användarna slipper installera drivrutiner och programvara. Är täckningen dålig kan routern dessutom kopplas till en extern antenn som ökar prestandan.

 
Ansluten till ett USB-modem fungerar Dovado 3GN som en trådlös router som ger fler datorer anslutning till det mobila bredbandet samtidigt.

Köper du ett modem med ditt abonnemang är det oftast operatörslåst, precis som en mobiltelefon. Liksom mobilen kan modemet låsas upp, operatörerna brukar ta 250 kronor för besväret.

Täckning

Tidningen Mobil har under två månader kört 1500 mil genom Sverige för att bland annat ta reda på om operatörernas täckningskartor för mobilt internet verkligen stämmer. Dessutom har nedladdningshastigheten mätts upp eftersom den som anges i reklamen i praktiken är en teoretisk maxhastighet som har föga bäring i verkligheten. Testutrustningen har konstant laddat ner fem megabyte stora filer för att mäta både hastighet på olika mätpunkter - och var någonstans man inte lyckas koppla upp sig över huvud taget via mobilnäten.

Tre vinner i folkrika områden
Sett till hela riket är operatörerna Tre och Tele2 bäst på mobilt bredband. Men den delade segern innebär inte att de är jämnstarka i alla regioner. Tre är klart bäst i den allra största regionen Mellansverige inklusive Stockholm som ger mycket poäng på grund av sin folkmängd. Tele2 imponerar istället med hög och jämn datahastighet över hela landet.



Norrland
I norra Norrland behåller Telia sin ledande position men Tele2 ligger inte långt efter. I södra Norrland är det Tele2 som är bäst på mobilt bredband.

Västra Sverige
Totalt i denna region hade Tele2 högst hastighet och flest antal lyckade uppkopplingar och därför en klar vinnare.

Gotland och Öland
På Gotland erbjuder Telia det bästa mobila bredbandet även om Tele2 är nästan lika bra. På Öland är det däremot Tre som avgår med en mycket klar seger.

Södra Sverige
Med både flest antal lyckade nedladdningar och högst snitthastighet tar Telia hem segern i Södra Sverige.

Lokala förhållanden avgör

Även om täckningstestet ger en indikation på hur bra operatörerna är i vissa områden av landet är i slutänden ändå lokala förhållanden viktigast att ta hänsyn till. Utgå från den plats där du mest kommer att använda ditt mobila bredband, är det från hemmet, skolan eller din arbetsplats? Om operatörens mast är illa placerad i förhållande till just den geografiska punkten så spelar det ingen roll vilket resultat området i sin helhet ger.

Det viktigaste är därför att testa operatörernas täckning på plats innan du bestämmer dig. Låna simkort och modem av dina vänner och kolla hur snabb anslutning du kan få med exempelvis http://www.bredbandskollen.se/. Om vissa operatörer ger dålig rösttäckning via mobiltelefon kan du också räkna med att mobilt bredband från samma leverantör inte ger ett bra resultat.

Andreas Liebert