PRYLPORTALEN
Android tar över hemmet
Redan idag kan du använda din Androidtelefon till att styra olika prylar i hemmet. Med Android@Home hoppas Google kunna ta över det på riktigt.
Smarta telefoner är, som du kanske märkt, lite av kärnan i det här numret eftersom det är med hjälp av dem som du sköter styrningen av hemmets olika prylar. Med hjälp av finurliga appar finns det rätt många prylar du kan styra med din telefon. Samtidigt handlar det ofta om en app per pryl och i allmänhet väldigt splittrade tekniker för just styrningen. Det är här Google tänker sig att Android ska bli bättre med satsningen Android@Home.
Allt kopplas samman
Med hjälp av en samling utvecklingsverktyg och ett än så länge odefinierat trådlöst protokoll (gissningsvis blåtand eller wlan) vill Google bygga en helt ny standard för hur hemmets olika prylar kommunicerar med varandra. Det täcker in enklare saker som att styra lampor, men även mer avancerade saker som att styra diskmaskinens olika program eller att slå på ugnen på rätt gradantal, allt med mobilen.
Men det slutar inte riktigt där heller. När Google presenterade Android@Home visade de även en konceptvideo där systemet används som väckarklocka. När larmet gick aktiverades stereon som stegvis höjde volymen samtidigt som en dimmer drog upp belysningen i långsam takt. Det finns alltså väldigt stora möjligheter att bygga ihop händelsekedjor för att med ett enda knapptryck på din Androidtelefon eller surfplatta kunna göra vardagen lite enklare.
Enligt Google ska de första enheterna som stödjer detta börja dyka upp i handeln framåt slutet av året, men exakt vad det rör sig om för enheter återstår att se. Klart är i alla fall att Google skapar en egen standard för styrning av prylar, där det är upp till utvecklare och tillverkare att få in befintliga apparater och redan existerande styrsystem. Utöver att framtida prylar du köper kan ha Googles teknik inbyggt visade de även upp adaptrar för att du ska kunna koppla in dina befintliga prylar i systemet, även om det då mest kommer att röra sig om att slå på eller av strömmen.
Det kommer dock inte att vara något som ändras över en natt. Att kunna fjärrstyra sina prylar i hemmet är en gammal idé som långsamt utvecklats under åren utan att bli riktigt allemanskost och mängden styrbara vitvaror är som bekant i stort sett obefintlig. Nu är Google ett riktigt stort företag som
Tungsten
Att ge sig in i matchen för styrning av ditt smarta hem är inte Googles enda kort på handen. En teknik som påminner lite om Apples Airplay eller DLNA-standarden är också på väg från Google. Tungsten har de döpt den till och ska göra det enkelt för användaren att hitta musik, bilder eller video på nätverket och sedan visa eller spela upp detta på vilken inkopplad spelare som helst i nätverket, förutsatt att det finns inbyggt Tungsten-stöd vill säga.
Googles vision med Tungsten är att din musik ligger inlagd på en Tungsten-förberedd mediaspelare och att du kan nudda en CD-skiva i samlingen som utrustats med NFC-chip för att skivan automatiskt ska börja spelas via mediaspelaren. En annan tanke är att du via din mobil kan välja exempelvis en spellista och plats i huset där den ska spelas upp.
Lägg sedan till att Google i samma veva släppt utvecklingsverktyg som gör att de flesta programmerbara prylar kan prata med Androidtelefoner och att de minsann inte tänker ge upp GoogleTV i första så står planerna ganska klart. Google tänker ta över varenda aspekt av våra hem.
Daniel Hessel