PRYLPORTALEN

Androidplattor säljer uselt

Publicerad Uppdaterad

Surfplattor med Android säljer riktigt dåligt i jämförelse med konkurrenten från Apple.

Sedan Google introducerade Honeycomb i januari har det bara sålts 3,4 miljoner surfplattor med operativsystemet. Det är Slashgear som dragit den slutsatsen efter att Google presenterade sina siffror igår vid lanseringen av Android 4.0, Ice Cream Sandwich.

Totalt ska 1,8 procent av trafiken till Android Market de senaste 14 dagarna ha varit från enheter som kör version 3.0 eller högre, alltså surfplattor. Översatt i rena siffror landar vi på 3,4 miljoner sålda enheter.

Givetvis ska siffrorna tas med en nypa salt, då det säljs surfplattor med mobilversionen av Android, samt att alla ägare av en Honeycomb-platta inte nödvändigtvis behöver ha gått in på Android Market under den tidsperioden. Men det är fortfarande en skrämmande låg siffra som presenteras då den innefattar den uppsjö av tillverkare som använder sig av systemet.

Apples Ipad hade vid lanseringen av Ipad 2 sålts i 15 miljoner exemplar och i juni i år rapporterades strax under 29 miljoner enheter ha sålts. Enkelt sammanräknat har alltså en modell från Apple (Ipad 2) sålt lite mer än tre gånger så bra som alla Androidplattor från samtliga tillverkare.

Tveksamheter mot plattformen? Bättre reklam från Apples sida eller knackigt utbud av surfplatteanpassade appar på Android Market? Vad tror du är anledningen till det stora glappet?
 

Daniel Hessel