PRYLPORTALEN

Apple vågade inte neka Spotify i Iphone

Publicerad Uppdaterad

Kommentar: Nu hyllas Apple för att ha godkänt Spotify. Det förändrar inte det faktum att företaget fortfarande tar mer hänsyn till sina affärsintressen än till sina kunder.

Igår kväll kom den något överraskande nyheten att Apple godkänt musiktjänsten Spotify för Iphone. Men det kommer dröja ett tag innan tjänsten dyker upp på App Store då det fortfarande återstår en del finputsning av applikationen.

I likhet med den klient som kommer till Android fungerar Spotify för Iphone även offline då musik kan lagras i telefonens minne. Till skillnad mot den som använder Spotify i sin dator kommer det emellertid inte finnas ett gratisalternativ utan kostnaden blir 99 kronor per månad.

Det är intressant att läsa kommentarerna på den här nyheten. Eftersom Spotify anses hota musikförsäljningen på Itunes bedömdes det i många kretsar som osannolikt att Spotify skulle få in en fot på Apples plattform. Särskilt med beaktande av den godtyckliga och väldigt skumma behandling som applikationen Google Voice har drabbats av (som Apple anser inkräktar på Iphones kärnfunktioner).

Apple verkar i och med det här beslutet insett att man bör ge sina kunder vad de vill ha för att bygga en långsiktig och trovärdig affärsmodell och nu hyllas företaget på många håll för ett "klokt" agerande. Faktum kvarstår dock att det på vilken annan större plattform som helst är självklart att man installerar vilka program man vill. Ingen utom Apple vet vilka premisser som egentligen styr deras beslut men att det i slutändan alltid handlar om pengar och Apples egna intressen torde vara självklart. På en inte så hedrande andraplats kommer kunderna.

Uppenbarligen anser väldig många användare där ute att det är helt ok med en plattform vars ägare präglas av godtycklighet och överdrivet kontrollbehov. Det säger vi inget om, men om Apple även fortsättningsvis vill rida på en trogen skara fanboys bör gårdagens beslut inte vara ett engångstillfälle.