PRYLPORTALEN

Applikationen väntar bara på godkännande

Publicerad Uppdaterad

Musiktjänsten Spotify har gjort en applikation för Iphone och laddat upp den till Apple. Nu väntar man bara på ett godkännande. Videon visar hur det fungerar.

Inte ens Spotify själva är säkra på att Apple godkänner applikationen, så det är mycket som står på spel. I videon visar Spotify hur det fungerar. Du kan precis som i datorn välja spellistor och det tar bara någon sekund innan musiken börjar spela. Det är dock inte möjligt att göra något annat med telefonen samtidigt som Spotify spelar musik. Kommer till exempel ett sms du vill svara på är du tvungen att avbryta uppspelningen.

Till plussidan från man räkna möjligheten att spela musiken i Spotify även när man inte har täckning, till exempel på flygplan eller utomlands när datataxan är hög. Man kan välja att ha spellistor tillgängliga i offlineläge och så fort man synkat det till telefonen blir all den musiken tillgänglig även offline.

Godkännandet av applikationen till Appstore kan enligt Apple ta upp till sex veckor, men det främsta orosmomentet är om Apple alls godkänner programmet eftersom det kan tänkas konkurrera med Apples egen musikförsäljning i Itunes och funktionen i den inbyggda musikspelaren.

Tidigare har Apple godkänt program som Last.fm och Pandora som är en typ av webbradio, men Spotify bryter ny mark eftersom den inte bara spelar en ström utan låter dig välja exakt vilken låt som ska spelas och när. Spellistor som man har i Spotify på datorn följer med så snart man loggar in i programmet i mobilen och på samma sätt sparas spellistor du skapar i mobilen så att de är tillgängliga även från datorn.

Liknande funktionalitet har Spotify redan tidigare visat i Spotify för Android. Men nu ser det alltså ut som Iphonespelaren blir först ut, förutsatt att Apple ger sitt godkännande. För att använda mobilprogrammen krävs att man har ett Premiumkonto hos Spotify, något som kostar 99 kronor i månaden och även gör att man slipper reklam när man lyssnar. Spotify arbetar även med att utveckla ett motsvarande program för Nokias smartphones med S60.

Erik Mörner