PRYLPORTALEN

Är Asus ROG Zephyrus Duo 16 den laptop med dubbelskärm vi väntat på?

Publicerad Uppdaterad

Asus har inte sparat på krutet när de konstruerat denna gaminglaptop.

När Asus lanserade sin första laptop med dubbelskärm 2019 – ZenBook Pro Duo – var det många andra som följde efter och gjorde sina flerskärmade versioner. Dell visade sitt koncept, HP släppte en kortlivad tvåskärms-gaminglaptop och en del andra försökte. 

Men marknaden för den här typen av laptops har inte slagit så starkt. Asus driver på ändå och presenterar under teknikmässan CES 2022 i Las Vegas en ny variant – Zephyrus Duo 16. Det är en flaggskeppsdator med två skärmar som byggts med gamers och innehållsskapare i åtanke.

Utseendemässigt ser den ut som sin föregångare även om den gått från 15 till 16 tum. Zephyrus Duo 16 väger in på 2,5 kilo och är två centimeter tjock. Men då är den också fullmatad med grejer. Som upp till AMD R9 6900HK CPU, grafikkort Nvidia GeForce RTX 3080 Ti, upp till 64 gigabyte DDR5-4800-minne, och upp till två gånger 2TB M.2 PCIe 4.0 SSD-lagringsminne i RAID 0. När du vill uppgradera komponenterna ska internminne och lagrings vara lätta att komma åt. Men det är väl kanske inte något som behövs i första taget.

Kylningen av komponenterna görs av något så prylcoolt som materialet Thermal Grizzly Conductonaut Extreme liquid metal. Som Asus kallar det. Det låter åtminstone riktigt bra. Och ska vara ett material med 17 gånger högre termisk ledningsförmåga än normalt, enligt tillverkaren.

Vass kylning för ännu mer krävande belastningar av datorn utan att det segar.

Skärmarna
16-tumsskärmen kommer i flera 16:10-konfiguarationer. En av dessa har en 2560x1600 mini LED-panel med adaptiv synk, pantone-kalibrering och 1100 nits som toppljushet. En annan konfiguration har vad Asus kallar Dual-Spec-panel som ökar uppdateringsfrekvensen från 120Hz till 240Hz när du går från 4K till 1080p. Det betyder att du kan gå från att redigera bilder, titta på video eller surfa med den högsta upplösning, och sen skifta till 1080p för att få bäst flow när du spelar vissa spel.

Den andra skärmen ROG ScreenPad Plus är på 14,1 tum med 4K och pekskärmsfunktion. När du öppnar locket tiltas andraskärmen till 13 grader för att förbättra ergonomin. Skärmen ligger i linje med huvudskärmen för att få känslan av en skärm som fortsätter. 

Vad man kan använda extraskärmen till? Till exempel kan du ha verktygen eller varför inte tidslinjen på den nedre skärmen när du redigerar bilder eller film. 

Båda skärmarna har Asus nya Nebula HDR som visar 100% av DCI-P3, minst 500 nits i ljusstyrka och har en svarstid på tre millisekunder eller mindre. Minsta uppdateringstid är 120Hz för 4K eller QHD, och minst 240Hz för 1080p.

Zephyrus Duo 16 kommer med flera portar – två USB 3.2 C-portar, två USB-A-portar, en HDMI 2.1-port, hörlursuttag, Ethernet-port och en minneskortsplats för microSD. 

Vill du läsa mer om Asus Zephyrus Duo 16 så finns pressmeddelandet här.