PRYLPORTALEN

Augmented Reality i GPS från Pioneer

Publicerad Uppdaterad

Från Japan kommer världens första integrerande GPS med Augmented Reality, förstärkt verklighet, som infogar grafiska anvisningar i trafikbilden.

Redan för några år sedan testade vi en stand-alone bilnavigator från Blaupunkt som kunde visa en livebild av vägen framför bilen och där överlagrad grafik underlättade navigeringen. Det fungerade dock sådär och tekniken kändes allmänt omogen.

Kanske lyckas Pioneer bättre nu när företaget lanserar den första lösningen för inbyggnad i instrumentbrädan? Modellen heter AVIC-ZH09CS och till skillnad mot Blaupunkts lösning är kameran här separat och kan placeras diskret invid vindrutan. Navigatorn visar kamerasignalen som en livefeed på sin skärm och lägger till ett lager med grafik som ska underlätta körningen. Dessutom skall apparaten kunna tolka bildsignalen på ett någorlunda intelligent sätt och därmed detektera exempelvis rött trafikljus och i vilken fil bilen är placerad i.




I övrigt kommer navigatorn med en rad finesser i stil med digital tv-mottagare med 5.1-ljudsystem, dvd, cd, blåtand, usb, minneskortläsare och en mängd annat lullull. I slutet av maj kommer systemet ut i Japan och förhoppningsvis får vi se något liknande här i Europa så småningom.

Andreas Liebert