PRYLPORTALEN

Avatar sätter piratrekord - Fox rycker på axlarna

Publicerad Uppdaterad

Med 1 miljon nedladdningar sätter Avatar rekord. Samtidigt erkänner Fox för första gången att piratfilmerna inte påverkar biljettförsäljning negativt.

Med hela höstens hajp bakom sig är det inte så underligt att intresset för James Camerons mastodontfilm Avatar är rekordstort, både i biosalongerna och på torrent-nätverken.

Precis som med Star Wars Episode III och Wolverine cirkulerade en så kallad Telesync-kopia på internet strax före filmens officiella premiär. Normalt föranleder sådana här läckor från "insidan" massiva insatser från FBI, framför allt när det handlar om storfilmer av den här digniteten. Den här gången blev det dock inte så.

Tvärtom erkänner filmbolaget Fox i ett pressmeddelande att Avatar knappt kommer påverkas överhuvudtaget eftersom en stor del av filmens attraktionskraft ligger i 3D-återgivningen. Filmen visas också i 2D men färska siffror visar att en klar majoritet föredrar ytterligare en dimension trots högre biljettpris. Hittills har Avatar dragit in drygt 1,1 miljard dollar, näst mest genom alla tider. Bara Titanic (även det en film av James Cameron) ligger än så länge före med 1,84 miljarder dollar.

Frågan är varför så många föredrar att se en suddig lågupplöst version på sin datorskärm när ett visuellt praktverk som Avatar verkligen förtjänar duk och bra ljud, oavsett antalet dimensioner? Nyfikenhet är nog en del av förklaringen, i många delar av världen har kanske inte heller en majoritet råd att besöka den lokala biografen. Men kan det också vara så att många som ser torrent-versionen lockas till biograferna för att få del av hela upplevelsen?