PRYLPORTALEN

Blu-ray med inkluderad DVD allt vanligare

Publicerad Uppdaterad

I ett försök att öka försäljningen av bluray-filmer kommer allt fler filmbolag att inkludera en dvd-version i boxen. Bra initiativ, men också en indikation på att det blå formatet har problem.

Det vill inte riktigt lossna för bluray, trots att det gått ett par år sedan det konkurrerande formatet hd-dvd kastade in handduken. Ett argumentet som ofta hörs är att film på bluray känns för dyrt jämfört med dvd.

Istället för att sänka priserna försöker branschen att vända trenden genom att inkludera fler versioner i samma paket. Först kom "Digital Copy" som med drm-skydd och en krånglig procedur låter köparen se filmen på en dator, men bara om den har Windows och internetuppkoppling.

Sedan en tid tillbaka inkluderar vissa bluray-titlar även en dvd-version till samma pris. Det är ett långt bättre initiativ än Digital Copy eftersom dvd-formatet är så utbrett. Bluray-versionen kan man då spela upp i hemmabioanläggning medan dvd-versionen kan tas med hem till mormor eller spelas upp i bilens system eller andra portabla enheter.


Prisexempel på kombinerade bluray/dvd-titlar från Cdon.com.

Disney planerar att släppa sju kombinerade bluray/dvd-titlar under året och även releaser som "T2 Complete Collector's Set" kommer att släppas i komboformat. Sannolikt kommer betydligt fler filmer under 2010. Frågan om det här kommer öka acceptansen för den höga prisbilden för nya filmer på bluray?

Eftersom nästan alla datorer kan spela dvd (eller i alla fall dvd-rippar) idag är i alla fall den inkluderade Digital Copy-versionen nästintill meningslös och kan tas bort utan att saknas av någon. Även om så sker misstänker vi att det knappast kommer påverka priset dessvärre.

Vad anser ni gott folk? Kommer det köpas fler bluray-filmer om det följer med en dvd-version eller vore en prissänkning bättre?

 

bolt bluray