PRYLPORTALEN

Boxer sänder 3D-fotboll

Publicerad Uppdaterad

Under april kommer Boxer via marknätet att sända allsvensk fotboll i 3D. Men det gäller att ha rätt utrustning för att ta del av upplevelsen.

Det råder inget överflöd av 3D-utsändningar i Sverige men Boxer vill i alla fall dra sitt strå till stacken. Den 4 april kommer allsvenska derbyt AIK - Djurgården att sändas i 3D-fomat över det digitala marknätet för att följas av El Clasico mellan Real Madrid och Barcelona senare samma månad.

För att kunna se matcherna i 3D måste dock en rad villkor vara uppfyllda. Till att börja med krävs en tv eller digital-box med en mottagare som stödjer nya standarden DVB-T2. Sändningarna i 3D följer nämligen samma grundstandard som HD-sändningarna i sändarnät 7 som sparkades igång i november i fjol. Eftersom 3D-sändningarna kommer i så kallat side-by-side-format är det dock halverad HD-upplösning i det horisontala ledet. Än så länge är det bara Sony som erbjuder tv-apparater med inbyggd DVB-T2 men både Sagemcom och Humax har en separat box som klarar formatet.

Nästa krav är naturligtvis en 3DTV som klarar side-by-side vilket bör vara nästa alla. Slutligen måste du även ha rätt abonnemang. AIK - Djurgården kan ses av alla med tillvalspaketet Boxer HD eller Canal Plus HD. El Clasico kan ses av de som har tillgång till Canal Plus HD.

Boxer betonar att det rör sig om testsändningar och kan inte säga något idag om när permanenta 3D-sändningar blir verklighet i marknätet.

Andreas Liebert