PRYLPORTALEN

Canon Eos 1DX är ett episkt flaggskepp

Publicerad Uppdaterad

Den här gången har Canon skippat alla kompromisser och byggt en kamera med nästan löjeväckande bra specifikationer.

18 megapixel, 14 bilder per sekund, 61 autofokuspunkter, två CF-kortplatser, Gigabit Ethernet, full-HD video är bara några av nyheterna i nya Canon Eos 1D X.

En helt ny bildprocessor i dubbel uppsättning hanterar bilderna från fullformats-sensorn på 18 megapixel med en ISO-känslighet på mellan 100-51 200. På så sätt hanterar man bruset vilket innebär att man kan fotografera i hastigheter upp till två steg snabbare. Här ser vi också mycket imponerande prestanda för den som fotograferar sport. För studiofotografen kan också egenskaperna vara tilltalande, framförallt möjligheten att använda nätverksprotokoll för snabb överföring av bilder.

Upp till 14 bilder per sekund

Vid vanlig seriebildstagning uppgår hastigheten till 12 bilder per sekund. Men de två bildprocessorerna klarar även av att hantera seriebildstagning i upp till 14 bilder per sekund i jpeg-format, där spegeln då är uppfälld under hela serien och exponering och autofokus är låsta på första bilden.Systemet för autofokusen använder sig av 61 punkter och ljusmättningssystemet som består av en RGB-sensor med 100 000 pixlar och 252 zoner samt en dedikerad DIGIC 4-processor, samarbetar med autofokussystemet för att öka precisionen för fokuseringen.

Det går även att se de autofokuspunkter som går att använda med det aktuella objektivet. Det nya foksussystemet är också färgspårande, vilket säkrar fokusspårningen till samma objekt när det rör sig över bildytan. På samma sätt fungerar fokusspårningen med ansiktsigenkänning, för att spåra ett ansikte som flyttar på sig, även om andra objekt kommer in i bilden.

Film i full-HD
Canon Eos 1D X kan filma i full-HD med helt manuell kontroll över slutartider och bländare i 30p, 25p eler 24p. I HD-formatet gäller 60p eller 50p. Filmerna sparas i H.264 med möjlighet till maximal filmlängd på 29 minuter och 59 sekunder. Här har Canon också arbetat på lösningen med begränsningen i filsystemet, något som gör att filerna sömlöst delas upp i storlekar om 4 gigabyte utan att skapa stopp eller hack i filmen.

Den nya skärmen på 3,2 tum har en upplösning på en megapixel. Betraktningsvinkeln är 170 grader och luftspalten mellan kristallerna och skärmens yttre har fyllts med ett fotoelastiskt material för att minska reflexerna av ljus. Ljusstyrkan är justerbar i sju nivåer.

Priset är ännu ej fastställt, utan kommer att bestämmas under nästa år. En preliminär indikation är att prislappen kommer hamna på runt 55 000 kronor. Canon 1D X kommer att finnas till försäljning i april 2012.

Andreas Liebert