PRYLPORTALEN

Canon X Mark 1 Mouse – Miniräknarmusen

Publicerad Uppdaterad

En datormus med inbyggd miniräknare låter smått galet. Därför bestämde vi oss för att testa den.

När det gäller datormöss har vi alla våra favoriter. Men utöver koncept och diverse tokigheter är det ganska många möss som inte direkt erbjuder något nytt. Just därför är Canons Mark 1 intressant, eftersom en kombinerar en vanlig trådlös datormus med en miniräknare.

Räknarmus

Själva miniräknaren har inget att göra med musen i övrigt eller datorn. Visst hade det varit lite coolt att kunna mata in tal och formler via miniräknaren för att sedan skicka dem till datorn, eller att kunna använda musen som en numerisk knappsats. Här finns dock inga sådana kopplingar utan troligen är det bara faktumet att de båda funktionerna delar yta och batteri som kopplar samman dem.

Miniräknaren i sig erbjuder inga överdrivna funktioner, utan håller sig på samma nivå som vilken miniräknare som helst. Däremot är det ganska smidigt att alltid ha en räknare till hands för de lite knöligare vardagsuppgifterna som hjärnan inte orkar med. Även om ergonomin när du matar in siffror inte är den bästa på grund av musens lite böjda form så funkar det bra att använda den och musen glider inte iväg vid normal inmatning.

Musräknare

Själva musen kopplar upp sig med blåtand till din dator. Det innebär att förpackningen endast innehåller några manualer och batterier, USB-donglar och liknande behövs inte såvida din dator är någorlunda modern.

Att koppla upp sig är lika simpelt som med vilken blåtandsenhet som helst, sök efter nya enheter, ställ in musen på hopparning, hitta musen och så är det klart.

Musen läser av ytan med hjälp av laser och en upplösning på 1200 punkter per tum. Ganska hyggliga specifikationer, men knappast i klass med fetare spelmöss. Vi jämförde musen med vår Performance MX-mus från Logitech och märkte visserligen en hel del skillnad i precision, men för vanligt kontorsarbete bör Canons mus duga fint.

Själva musen kommer i antingen vitt eller svart (satsa på svart, vårt vita exemplar ser ganska soggig ut efter ett par veckor på skrivbordet) och är av lite mindre modell. Formen lär passa utmärkt för dig med lite mindre händer, eller om du behöver en smidig resemus, men är du ute efter ergonomiska underverk eller har truckförarlabbar lär du inte gilla formatet speciellt mycket.

Är du ute efter en liten trådlös mus i en ganska billig prisklass bör den här musen duga rätt bra, men om du har minsta krav på precision eller ergonomi får du nog titta någon annanstans. En miniräknare ständigt tillgänglig på skrivbordet är i alla fall en riktigt trevlig idé.
 

Daniel Hessel