PRYLPORTALEN

Chuck Norris tar över din router

Publicerad Uppdaterad

Har du slarvat med lösenordet till din router? Då löper du risk att den blir kapad av Chuck Norris. Ja, inte den riktiga Norris utan viruset med samma namn.

Enligt tjeckiska säkerhetsexperter vid Masaryk University är detta ett relativt nytt hot. Istället för virus som angriper själva datorn kapar nu den skadliga koden din router istället. En mängd kapade routers bildar ett så kallat "botnet" som är ett nätverk av infekterade maskiner som kan fjärrstyras av en enskild individ. Det kan handla om att skicka ut spam eller utföra samordnade belastningsattacker mot sajter eller andra resurser på nätet. I den kriminella digitala världen är det möjligt att hyra ett botnet mot timpenning för att exempelvis tillfälligt blockera en webbsida.

Viruset Chuck Norris letar efter DSL-modem och routers där det ursprungliga fabriksinställda lösenordet inte är ändrat. När routern är kapad tar viruset fördel av att portar ofta är öppnade för direkt access mot datorer i det interna nätverket. På så sätt kan kapade system användas som plattform för en mängd kriminella aktiviteter utan att ägaren är medveten om det. Eftersom det är routern som angrips kan viruset även styra DNS-inställningarna så att användare landar på sidor som installerar ännu mer skadlig kod trots att de knappar in exempelvis facebook.se i adressfältet.

Att skydda sig mot Chuck Norris och andra virus är dock enkelt. Byt ut det fabriksinställda lösenordet, och använd ett som inte enkelt går att gissa sig till. Din hunds namn är alltså ett dåligt lösenord. kjuE56n@5jJ är ett bra.

Källa
 

Andreas Liebert