PRYLPORTALEN

Creative ZiiSound Pure Wireless D5x & DSx

Publicerad Uppdaterad

Creative bygger flexibelt multirumsljud som inte behöver kosta skjortan.

Enligt Creative själva så omdefinierar de musiken hemma med sina nya ZiiSound D3x, D5x och subwoofern DSx. Tanken är att du ska kunna bygga en multirumsanläggning baserat på dina egna behov där du själv kan lägga till och ta bort precis som du vill. Det ska också göra att anläggningen blir billigare än motsvarande från annan tillverkare, som Sonos eller Logitechs Squeezebox.

Flexibelt


Även om D3x och D5x levereras med en kombinerad dongel och infästning för Iphone bygger det här systemet mer på blåtand, vilket gör att användningsområdet blir betydligt större än för en vanlig Iphonedocka.

Vi fick in två stycken D5x och en DSx för test, där skillnaden mellan modell 3 och modell 5 är lite bättre element och därmed bättre ljud i det högre modellnumret. Att koppla ihop dem med varandra är i de allra flesta fall inte speciellt mycket svårare än att koppla ihop ett blåtandsheadset med mobilen. Under ett tillfälle ville baslådan inte alls vara med och leka, men det verkar ha berott på någon tillfällig grinighet och under de flesta hopkopplingar gick det hur smidigt som helst.

På högtalaren finns touchkontroller för volym, hopkoppling med mobil eller surfplatta och en knapp för att para ihop eller koppla ifrån högtalare. Den högtalare du börjar med blir huvudhögtalaren och kommer sedan att diktera huruvida ljudet ska spelas enbart via den eller via alla högtalare i systemet. Som mest kan du koppla ihop tre baslådor och fem högtalare i samma system för att enkelt kunna fylla hela huset om så önskas.

Trist nog har inte Creative någon lösning för att använda 5.3-kopplingen till en hemmabio, vilket hade varit riktigt coolt.

Grymt ljud

Tanken med ovanstående koppling är att du ska kunna börja med exempelvis en högtalare och en baslåda, för att sedan kunna utöka eller förminska ditt system ut till olika rum allt efter dina egna behov. Under våra tester funkade det bra, utan några större problem med räckvidd eller allt för stor eftersläpning. Det tråkiga är givetvis att samma musik spelas överallt. Vill du kunna spela musik i ett rum och använda dem som filmhögtalare i ett annat måste du koppla ifrån högtalarna från varandra.

Men hur låter de då? Som sagt har vi inte haft möjlighet att testa D3x utan bara storebror D5x, men vi är riktigt imponerade av ljudet. Högtalarna gör helt okej ifrån sig genom hela registret och baslådan DSx ger lite extra stuns i ljudet när den väl kopplas in.

Priset ligger inte riktigt på den revolutionerande nivå som Creative vill framhäva, men om det enbart är från mobilen dina ljudkällor kommer ifrån (det finns i och för sig en aux-ingång på högtalarna) så är det ett ganska vettigt alternativ med bra ljud.

Daniel Hessel