PRYLPORTALEN

Därför måste Internet Explorer 6 dö

Publicerad Uppdaterad

Den kinesiska attacken mot Google belyser ännu en gång riskerna med att surfa med föråldrade webbläsare. Vi listar de 5 viktigaste skälen till att byta bort IE6.

I torsdags erkände Microsoft att ett säkerhetshål i webbläsaren Internet Explorer 6 utnyttjades i den kinesiska attacken mot Googles onlinetjänster. Det är inte första gången svagheter i mer än 10 år gamla IE6 utnyttjas av hackers och knappast den sista heller. Därför är det rätt märkligt att IE6 fortfarande en utbredd webbläsare trots att det är version 8 som gäller nu.

En snabb koll i Google Analytics avslöjar att drygt 8 procent av Prylportalens läsare fortfarande surfar med Internet Explorer 6. Sett till hela webben är det betydligt fler, mellan 15-25 procent är en siffra som brukar nämnas. Det innebär inte bara säkerhetsrisker utan även besvär för webbutvecklare och nya tekniker som HTML5.

Här är de 5 viktigaste skälen till att uppgradera eller byta webbläsare.

1. Om IE6 äventyrar säkerheten för Google, Adobe, Yahoo med flera så sitter även du löst till. Om du uppgraderar efter att en hacker stulit dina känsliga data är det försent.

2. Till och med regeringar rekommenderar att du gör dig av med Internet Explorer. Både Tyskland och Frankrike uppmanar sina medborgare att byta till en annan webbläsare för att undvika liknande attacker som drabbade Google.

3. Även Microsoft vill att du skippar IE6. Det är inte första gången företaget vill att användare uppgraderar en programversion frivilligt men aldrig tidigare som en direkt reaktion på en allvarlig säkerhetsrisk.

4. Fortfarande nöjd med Windows XP? Det är ingen giltig anledning att fortfarande använda sig av IE6. Om du av något skäl inte vill byta upp dig till Windows 7 är det ändå lätt att byta webbläsare via Microsofts uppdateringstjänst.

5. Som vi sa tidigare: Det här är inte sista gången hackare kommer utnyttja svagheterna i IE6. Det finns omkring 140 säkerhetshål i webbläsaren varav runt 20 fortfarande inte är åtgärdade. Den senaste tidens händelser visar att det är bara är dumt att chansa. Byt webbläsare innan det är försent!