PRYLPORTALEN

De bästa prylarna genom tiderna: 00-talet

Publicerad Uppdaterad

Prylportalen avslutar sin resa genom de senaste 50 åren och tar fram de bästa prylarna och letar fram de bästa prylarna från 00-talet.

Vi lever i en tid då vi ständigt får nya häftiga prylar till att ha i både hemmet och fickan. Men hur har det sett ut under årens lopp? Det vi idag ser som helt självklara prylar var en gång i tiden högteknologiskt sci-fi.

Vi har tagit en nostalgitripp där har vi samlat en mängd prylar från de senaste femtio åren. Kylskåp, telefoner och datorer, alla dessa har en gång varit otroligt dyra lyxvaror men är idag så vardagliga att vi knappt lägger märke till dem. Nu avslutar vi vår resa genom teknikhistorien i 00-talet. Decienniet då DVD fick sitt genombrott, Sony hann lansera två generationer Playstation och iPhone visades upp för första gången. Här är 2000-talets bästa prylar.

Normal0falsefalsefalseMicrosoftInternetExplorer4/* Style Definitions */table.MsoNormalTable{mso-style-name:"Normal tabell";mso-tstyle-rowband-size:0;mso-tstyle-colband-size:0;mso-style-noshow:yes;mso-style-parent:"";mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt;mso-para-margin:0in;mso-para-margin-bottom:.0001pt;mso-pagination:widow-orphan;font-size:10.0pt;font-family:"Times New Roman";mso-ansi-language:#0400;mso-fareast-language:#0400;mso-bidi-language:#0400;}

Videoprojektorer
Platta skärmar är bra, men video borde egentligen ses i storformat med en projektor. Under 00-talet förbättrades både kvalitet och upplösning upp till en nivå där vi verkligen kunde prata om hemmabio och inte bara Powerpoint-presentationer via projektorduken.
Det
kostade rejäla summor dock, mellan 80 000-100 000 dollar fick du lägga ut för en HD-klar projektor när de först började dyka upp i affärerna.

GPS
"Sväng nästa höger. Fortsätt på denna väg 200 meter". Med GPS behövde du inte längre några otympliga och utdaterade papperskartor och luntor med taxikartor. Den lilla manicken höll nu koll på var du skulle och gav dig intruktioner hur du skulle köra dit. I början av det nya millenniet blev GPS-navigationssystemet standard i lyxbilar och de första lösa GPS-enheterna med en prislapp för normalt folk dök upp. Som alla andra digitala leksaker var dock de första modellerna lika dyra som de var fattiga på funktioner.

Elgura från forntiden
00-talet innebar också ett uppsving för musiker av den gamla skolan. Nu blev retro populärt och den där gamla pojkdrömmen att få spela på samma gitarr som idolerna växte fram. Musikaffärerna hjälpte givetvis de åldrande nostalgikerna och började erbjuda restaurerade och uppsnyggade retro-gitarrer. Kunderna var inte längre rockmusiker och samlare som slängde upp tiotusentals kronor för uråldriga gitarrer, utan nostalgiska herrar som fann sin egen rockdröm nere i villakällaren.

Lars Grandinsson