PRYLPORTALEN

De bästa prylarna genom tiderna: 60-talet

Publicerad Uppdaterad

Prylportalen gör en resa genom tiden och letar fram de bästa och häftigaste prylarna från de senaste 50 åren.

Vi lever i en tid då vi ständigt får nya häftiga prylar till att ha i både hemmet och fickan. Men hur har det sett ut under årens lopp? Det vi idag ser som helt självklara prylar var en gång i tiden högteknologiskt sci-fi.

Vi har tagit en nostalgitripp där har vi samlat en mängd prylar från de senaste femtio åren. Kylskåp, telefoner och datorer, alla dessa har en gång varit otroligt dyra lyxvaror men är idag så vardagliga att vi knappt lägger märke till dem. Idag har vi tittat på decenniet då raka kläder var på modet och The Beatles var det största pojkbandet: 60-talet!

Bil
År 1960 började folk få pengar att spendera. Kvinnor hade börjat kommit ut i arbetet och hela familjen kunde flytta in i nya fina hus i förortsområden. Detta innebar att det blev både prisvärt och nödvändigt att ha en bil. Volvo Amazon, som har tillverkats i mer än 600.000 exemplar under åren 1956-1970, var förverkligandet av folkhemsdrömmen med villa, vovve - och Volvo.Telefon
Telefoner var långt ifrån vanliga på 1960-talet. Framförallt inte de moderna telefoner med roterande skiva där du kunde ringa upp utan att kopplas via en operatör. Kirk F68 var därför en av de hetaste prylarna för hemmet i slutet av 1960. Telefonen var utrustad med den senaste tekniken, där elektriska impulser från fingerskivans rotation angav vilket nummer som valdes. På 1970-talet blev telefonen dock en självklarhet i de flesta hem, där den var fint placerad på ett bord i hallen.

Kylskåp
Med ett riktigt elektriskt kompressorkylskåp kunde familjen få kall mjölk till barnen, och en kall öl till pappa. Resterna från middagen gick att förvara till kvällen därpå. Kylen kom till svenska hem under 60-talet, men det blev inte allemansrätt förrän på 1970-talet. Fram till dess fick vi nöja oss med ett isskåp, där ett block av smältande is från mejeriet skulle hålla maten någorlunda kall.

Kom tillbaka imorn, då Prylportalen tar fram de bästa prylarna från 70-talet!

Lars Grandinsson