PRYLPORTALEN

De bästa prylarna genom tiderna: 70-talet

Publicerad Uppdaterad

Prylportalen fortsätter sin resa genom tiden och letar fram de bästa och häftigaste prylarna från de senaste 50 åren. Idag spanar vi in 70-talet.

Vi lever i en tid då vi ständigt får nya häftiga prylar till att ha i både hemmet och fickan. Men hur har det sett ut under årens lopp? Det vi idag ser som helt självklara prylar var en gång i tiden högteknologiskt sci-fi.

Vi har tagit en nostalgitripp där har vi samlat en mängd prylar från de senaste femtio åren. Kylskåp, telefoner och datorer, alla dessa har en gång varit otroligt dyra lyxvaror men är idag så vardagliga att vi knappt lägger märke till dem. Idag tittar vi på de häftigaste prylarna från årtiondet då vi hade långt hår, demonstrerade mot kärnkraften och ABBA regerade. Välkommen till 70-talet!

Digital klocka
Bort med de gamla visarna och in med futuristisk design. År 1970 började de första digitala klockorna dyka upp. Genom att trycka på en knapp visades den aktuella tiden upp klarröda digitalsiffror. Både timmar och minuter samt utan rörliga delar. klockan bestod av den senaste teknologin i form av kvartskristaller och gallium dioder (det vi kallar för lysdiod idag).Färg-TV

I början av 1970-talet var färg-TV en av de mest eftertraktade prylarna även om dåtidens early adopters hade liten användning för maskinen. Med sin mäktiga 26 tum i diameter var BeoVision 3400 den största TV som kunde köpas för pengar. Stilistiskt blev den dock besegrad av den kritvita, rymdåldersliknande BeoVision 3802.Programmerbar kalkylator
70-talet gav oss miniräknaren och sent in i decenniet kom den programmerbara räknaren. Du kunde nu skriva dina egna program med hundratals instruktioner och få resultatet visat med röda siffror på displayen. Det var nästan som att ha en egen dator! Och redan på den tiden var det krig mellan plattformarna: behövde du en händig räknare, var svaret en Texas Ti-58 eller Ti-59. Men den mer nördiga ingenjören föredrog hellre den vetenskapliga HP-41 med omvänd polsk notation.

 Kom tillbaka imorn, då Prylportalen tar fram de bästa prylarna från 80-talet!

Lars Grandinsson