PRYLPORTALEN

De bästa prylarna genom tiderna: 80-talet

Publicerad Uppdaterad

Prylportalen fortsätter sin resa genom tiden och letar fram de bästa och häftigaste prylarna från de senaste 50 åren. Idag spanar vi in 80-talet.

Vi lever i en tid då vi ständigt får nya häftiga prylar till att ha i både hemmet och fickan. Men hur har det sett ut under årens lopp? Det vi idag ser som helt självklara prylar var en gång i tiden högteknologiskt sci-fi.

Vi har tagit en nostalgitripp där har vi samlat en mängd prylar från de senaste femtio åren. Kylskåp, telefoner och datorer, alla dessa har en gång varit otroligt dyra lyxvaror men är idag så vardagliga att vi knappt lägger märke till dem. Idag kollar vi in det år tionde då Michael Jackson var världens största popstjärna, tjerna hade på sig leggings och killarna kunde visa sig offentligt i rosa kostym med axelvaddar. Välkommen till 80-talet!

Hemdator
Om det finns en pryl som i förändrade världen under 80-talet så var det hemdatorn. Den elektroniska hjärnan var inte längre en rekvisita ur en science fiction-film utan nuu kunde du äga din egen!
Det fanns många olika maskiner och nya plattformar lanserades varje månad. Under den här tiden var Commandore 64 en av de största datorplattformarna och räknas fortfarande som en av de bäst säljande datorerna någonsin. 80-talet gav oss även PC och Macintosh - som båda är med oss ännu idag.Mikrovågsugn
Mikrovågsugnen uppfanns ursprungligen av en radaroperatör under andra världskriget som upptäckte att choklad smälte i fickan när han arbetade nära en tänd radar. I början av 1980-talet blev upptäckten en av de mest populära matlagningsredskapen på marknaden. Mikrovågsugnen kan användas för nästan vad som helst, men var redan från början främst ett dyrt sätt att göra popcorn på.CD-skivan

Den digitala tekniken gjorde intåg i din stereohylla. Den stora, besvärliga och inte minst ömtåliga LP-kivan fick en ersättare i form av CD-skivan. De första CD-spelarna kostade mer än en halv månadslön, men de var digitala! Snart var alla HIFI-produkter märkta "digital ready" för att visa att utrustningen kunde återge CD-dynamik och den klara, raspande, hårda diskant, som var de första spelarnas kännetecken.

 Kom tillbaka imorn, då Prylportalen tar fram de bästa prylarna från 90-talet!

Lars Grandinsson