PRYLPORTALEN

De bästa prylarna genom tiderna: 90-talet

Publicerad Uppdaterad

Prylportalen fortsätter sin resa genom tiden och letar fram de bästa och häftigaste prylarna från de senaste 50 åren. Idag spanar vi in 90-talet.

Vi lever i en tid då vi ständigt får nya häftiga prylar till att ha i både hemmet och fickan. Men hur har det sett ut under årens lopp? Det vi idag ser som helt självklara prylar var en gång i tiden högteknologiskt sci-fi.

Vi har tagit en nostalgitripp där har vi samlat en mängd prylar från de senaste femtio åren. Kylskåp, telefoner och datorer, alla dessa har en gång varit otroligt dyra lyxvaror men är idag så vardagliga att vi knappt lägger märke till dem. Idag kollar vi in årtiondet som gav oss Spice Girls, mobiltelefonens genombrott och internets uppbyggnad; 90-talet.

Mobilen
Under 90-talet blev mobiltelefonen verkligen mobil. Då mobiltelefonen under 80-talet kunde fylla en hel resväska kunde yuppienallen från 90-talet få plats i din ficka och de flesta av modellerna kunde även användas med bara en hand.
Motorola Micro-Tac var en stilikon under 90-talet och känd för både sin storlek och design. Öppna luckan för att prata och klappa ihop den efteråt när samtalet var slut. Men med ett pris på strax under 20 000 dollar krävdes det en plånbok av en aktiemäklares storlek för att kunna prata i farten. Priserna föll dock och i slutet av årtiondet hade allmänheten råd med en egen mobil.DVD-spelare

Det CD hade gjort för musik på 80-talet gjorde nu DVD för filmen. Kvalitetsskillnaden var så tydlig att inte ens den mest ihärdigaste nostalgiker kunde motstå den nya tekniken. DVD var bara så mycket bättre än VHS, så mycket bättre att de flesta var beredda att glömma att de en gång hade funnit det viktigt att kunna göra sina egna inspelningar.Surround-system
När DVD fick folk att förstå värdet av bra bild växte även intresset för ljudet. 90-talet var det decennium där vi lärde oss att säga "surroundljud" och "hemmabio". Stereoanläggningen var ofta stor och var ganska otymplig, men nu skulle det finnas 5-kanals ljud och en subwoofer i TV-rummet.


Kom tillbaka imorn, då Prylportalen avslutar sin tidsresa genom att ta fram de bästa prylarna från 00-talet!

Lars Grandinsson