PRYLPORTALEN

Designlyft för Panasonic

Publicerad Uppdaterad

CES: Allt vårt gnäll avseende Panasonics tråkiga design verkar ha gett resultat. I år kommer det grymt snygga och tunna tv-apparater från den japanska tillverkaren.

Det är i och för sig inte bara vi som har muttrat över Panasonics formspråk som inte riktigt hängt med när Samsung, Philips och de andra tillverkarna spottat ur sig riktigt snygga apparater de senaste åren. Panasonic verkar helt enkelt i första hand inriktat sig på att bygga plasmor med grym prestanda istället för att förpacka dem i tidsenligt skal.

Men 2011 ska det bli ändring på allt det. Vi har spanat in årets modeller från Panasonic och måste säga att designen är ett jättekliv framåt. Borta är den undre silverlisten från förra året och tillsammans med smalare ramar är resultatet en betydligt mer ren och exklusiv look. Dessutom löper en diskret aluminiumlist inspirerad av Iphone 4 längs med ytterkanten vilket ser riktigt fräckt ut.


Panasonic VT30


Panasonic GT30

För de som anser att tv-apparaten ska hänga på väggen har Panasonic gjort två förbättringar. Dels är formatet betydligt tunnare på djupet och dels har Panasonic äntligen sett till att inga terminaler pekar rakt ut. Det betyder att kontakter och kablar inte är i vägen för en riktigt tight vägghängning.


Inga utstickande kontakter längre.

Flaggskeppet är förstås VT30 som ersätter VT20. Modellen kommer med en heltäckande glasfront ända ut i kanterna, nya Infinite Black Pro 2 NeoPDP panelen och förbättrad 3D-återgivning med mindre crosstalk. Dessutom ska ljusstyrkan vara förbättrad med 30 procent vilket kommer till pass för 3D som annars kan se lite glåmigt ut. Ytterligare en finess är "short stroke fosfor" som helt enkelt reducerar spåren av glödande fosfor.

Snäppet under VT30 kommer GT30 som naturligtvis ersätter Panasonics storsäljare GT20. Den delar många finesser med VT30 med har "bara" Infinite Black Pro-panelen. Den billigaste 3D-plasman kommer heta DT30. Nytt för i år är att även en LED-TV, Panasonic DT30, kommer förberedd för 3D. På det sättet kryper 3D ner till 32-tummarna också vilket kanske i första hand är intressant för gamers.

I mitten av februari lovar Panasonic att svenska pris- och storleksuppgifter kommer och modellerna ramlar ut i butikerna under perioden mars-juni.

Andreas Liebert