PRYLPORTALEN

Det blev en Ipad – premiär för Apples surfplatta

Publicerad Uppdaterad

2010 såg den första Ipaden dagens ljus. Ipad 1 blev startskottet för surfplattan som nu är en självklar pryl för många. Prylportalen liverapporterade när Steve Jobs presenterade den nya produkten.

Inför lanseringen pratades det som en iTablet som fick kosta max 5000 kronor för att göra succé. Spekulationerna var många inför lanseringen. Och det blev ju som bekant en Ipad

"Det blev en Ipad"

Så löd rubriken när Prylportalen satt som klistrade vid tangenterna för att berätta om varje detalj.

"Apple lyckades leva upp till den massiva ryktesspridningen. Alldeles nyligen visade Steve Jobs upp en surfplatta på Yerba Buena Center i San Francisco. Namnet blir som många gissade iPad."

Ipad 1 hade en 9,7-tumsskärm, 16-64 Gb flashminne och en processor på 1 GHz. Den var 0,5 tum tunn och vägde 700 gram. Multitouch, accelerometer, kompass, bluetooth, högtalare och mikrofon pratades det om och minsann tio timmars batteritid och standbytid en hel månad.

Priset spann mellan 500 och 700 dollar. Och ännu lite mer kostsam för den som även ville ha 3G i sin Ipad.

Det svenska priset låg på cirka 4 700 kronor för den billigaste modellen. Dyrt tyckte många, men detta var ju då när surfplattan var ett nytt fenomen och inte som idag en "hushållsprodukt".

Prylportalen konstaterade att Ipaden både till det yttre och inre var nära släkt med Iphone och Itouch (som var en grej i den tiden, 2010). 

Här kan du läsa Prylportalens live-rapportering när den första Ipaden lanserades.