PRYLPORTALEN

DVD-försäljningen rasar

Publicerad Uppdaterad

Färsk brittisk statistik visar att försäljningskurvan för filmer på dvd pekar brant nedåt. Den försiktiga ökningen av bluray-filmer kompenserar inte på långa vägar.

Statistiken kommer från BVA (British Video Association) och avser den brittiska marknaden men det är inte en speciellt långsökt gissning att samma trend gäller även Sverige.

Under årets 6 första månader har försäljningen av dvd-filmer rasat med 9,5 procent sett till volym men betydligt mer sett till värde. Det hade varit trevligt för branschen om dessa katastrofsiffror förklarats av en motsvarande försäljningsökning av bluray-filmer men det är långt ifrån fallet.

Under samma period ökade visserligen bluray med 231 procent, en imponerande siffra kanske men ökningen sker från mycket små nivåer. Bluray-filmer stod för 3,1 miljoner exemplar samtidigt som dvd utgjorde hela 99,6 miljoner.

Det betyder i faktiska tal att dvd-försäljningen backade med över 9 miljoner sålda kopior medan bluray ökade försiktigt med 1,8 miljoner exemplar. Det innebär 7,2 miljoner färre sålda titlar på skivformat.

Lågkonjunkturen är naturligtvis en del av svaret på varför siffrorna ser ut som de gör och tjänster som video on demand kanske också påverkar försäljningen i marginalen. Sannolikt är det dock nedladdning av film från diverse torrensajter som mest av allt påverkar försäljningen av film på runda skivor. Med snabba bredbandsuppkopplingar tar det inte speciellt lång tid att ladda ner till och med högupplösta filmer på flera gigabyte i storlek.

Ytterligare ett problem är att bluray fortfarande ses som ett nischformat och om branschen vill vända utvecklingen bör de agera snabbt. Idag finns det något tiotal bluray-spelare under 2000 kronor vilket är bra men filmerna är ännu alldeles för dyra. Exempel:

Valkyria - dvd: 179 kronor, bluray: 249 kronor
Gomorra - dvd: 169 kronor, bluray: 249 kronor
Halloween (DC) - dvd: 99 kronor, bluray: 199 kronor
Top Gun - dvd: 59 kronor, bluray: 129 kronor

Prisexempel från cdon.se

Varför är en bluray-film från 30 till över 100 procent dyrare än film på dvd? Högre produktionskostnader? Tja, delvis kanske men det förklarar långt ifrån hela skillnaden. Innan bolagen är beredda att göra något radikalt åt priserna kommer vi få vänta länge på genombrottet för bluray.