PRYLPORTALEN

En hyllning till min kära Sony RX100

Publicerad Uppdaterad

Tack min vän Sony Cybershot DSC-RX100 som följt mig i vått och torrt under nästan tio års tid.

Då – i slutet på 2012, letade jag efter en pocketkamera och hade suktat efter en RX100 ett tag. Fanns väl ingen recensent värd namnet som inte hade hyllat den sedan den släpptes? Så snubblade jag över en deal och spontanköpte en. Hur skulle jag säga nej till en kamera i fickformat, med 1”-sensor, 20.2 MP-upplösning, mycket bra lågljusegenskaper, fullsmetad med funktioner och som rosats precis överallt?

Kommer fortfarande ihåg de första bilderna jag tog med den – ute i decembermörkret. Kunde inte tro mina ögon när det gällde skärpan och detaljerna som målades upp av den svagt upplysta busskuren. Inget vidare motiv men kände mig inte särskilt kräsen en sen decembernatt i en mörk stockholmsförort.

Tittade på bilderna från den kvällen nyligen och lika (i alla fall nästan lika) imponerad idag som då. Otrolig kamera i segmentet!

Under åren har min RX100 följt med mig ofta och många kort har tagits med den. Ofta mycket finare motiv än den första busskuren. Jag har även under åren gjort en uppgradering till Mk3 och är supernöjd över att Sony prioriterade det extra ljusinsläppet framför zoomen i denna modell. Videokvaliteten är bra, funktionerna räcker och blir över än idag. I alla fall för en hobby-amatör-proffs-fotograf som jag gärna vill titulera mig.

Hatten av till dig Sony RX100 – lika grym igår som du är idag. Som primär, som backup och till och med som webbkamera i Teamsmöten.


På till exempel Blocket ligger flera RX100 ute. Ett litet tips från mig till dig.