PRYLPORTALEN

En kamera i varje Ipod

Publicerad Uppdaterad

Mycket tyder på att nästa generation Ipod Touch och Nano kommer utrustas med samma typ av kamera som Iphone. Det kan betyda sotdöden för kompakt- och videokameror i lågprissegmentet.

Den riktigt dåliga kameran i Apple Iphone fick sig en välbehövlig uppgradering i och med generationsbytet till 3GS. Nu kommer den med "nästan" hd-upplösning, grundläggande editeringsfunktioner och uppladdning av film till Youtube via wifi eller mobilt nätverk.

Nu verkar det också som om Apple planerar att förse sina bärbara musikspelare med kameramöjligheter. Enligt tekniksajten techcrunch.com har Apple lagt en enorm order på billiga kameramoduler i 10-dollarsklassen av samma typ som Iphone använder. Enligt de asiatiska källorna rör det sig om så många enheter att avsikten måste vara att även förse Ipod med kamera.

Ytterligare indicier kommer från macrumors.com som publicerar bilder på vad som ska vara kommande väskor för kommande iPod Touch och iPod Nano. Baksidan har en öppning som knappast lämpar sig för något annat än en kameralins.



Det är intressant att spekulera i vad Apples satsning betyder för den övriga marknaden av lågpriskameror. Med någonstans runt 3 miljoner Ipod som hittar nya ägare varje månad är det inte svårt att förställa sig att billiga kompakter kommer ta ordentligt med stryk. Marknaden för lågpriskameror har visserligen redan krympt ett bra tag nu till förmån för  mobiltelefoner. Att den dedikerade kameran ofta tar överlägset bättre bilder verkar inte spela någon roll, konsumenterna vill inte släpa på för många prylar.

Så Apple gör som de alltid brukar göra. Genom sin dominanta ställning på marknaden synonymiserade de mp3-spelare med Ipod. För de Ipodifierade massorna var det sedan ett naturligt steg att nästa Applespelare även innehöll en telefon. Nu, med marknadens mest lojala fanbase, behöver man inte leda den tekniska utvecklingen utan det räcker med att poppa in en 10-dollarkamera för att förändra en hel marknadssektor. Det är imponerande smart.