PRYLPORTALEN

En vecka med min nya Apple Watch 4

Publicerad Uppdaterad

Det stämmer – stycket här handlar om en Apple Watch 4. Min “nya” klocka. Alltså den modell som hade release den 21 september 2018 – hela tre år sedan. Sedan dess har Apple släppt Series 5, 6, SE och nu senast 7. Så varför har jag en ny Series 4?

Ok, den är inte ny-ny, utan ny för mig. Köpte den på Blocket av en trevlig person som inte alls hade använt klockan mycket. Batterihälsan är på 100%, lite smårepor som sig bör men överlag i bra skick. Storlek 44 mm.

Till frågan – varför en begagnad Series 4 när Series 7 precis har släppts?

Den ena anledningen var att jag kände mig lite besviken över releasen av Series 7. Yes – jag tillhör dem som trodde att Apple skulle komma med en ny design i år. I samma linje tror jag också att de kommer att re-designa klockan till nästa år och därför valde därför att till slut invänta med 7:an. Dock hade jag ju nu blivit sugen på en Apple Watch, har ju inte haft en på flera år och ville absolut inte vara utan ett helt år till. Livet som en prylälskare är inte alltid enkelt.
Den andra anledningen är att Series 4 fortfarande är en mycket kompetent klocka och jag ville testa om en gammal klocka dög för mina behov eller om jag kände att jag behövde en Series 7 ändå.


Hur fungerar klockan då?

Helt perfekt för mina behov. Klockan är blixtsnabb och jag byter mellan de appar jag använder utan att känna att något laggar. Den säger till mig när jag borde ställa mig upp och meddelar när det är dags att gå och lägga mig. Jag kommer på mig själv att använda klockan på samma sätt som jag använde min Series 1, alltså som en notifieringsapparat för mess och mail, tänder och släcker lite lampor hemma och får ångest över att aktivitetsringarna inte tycks fyllas i hur mycket jag än försöker.

Som jag misstänkte med andra ord – jag maxar inte ut alla funktioner men känner mig rätt nöjd ändå. Precis så tror jag att många andra använder sina smarta klockor.

Är det då onödigt att Apple släpper nya klockmodeller varje år? Förmodligen inte och det är inte alls det jag menar heller. Innovation är bra, inkrementella som stora. Däremot är det inte säkert att en behöver byta modell varje år. Självklart känner jag att jag saknar, eller snarare skulle vilja ha QWERTY-tangentbordet som enbart finns för Series 7 men efter att ha rannsakat mina behov kan jag nog klara mig utan den ett år till.

En sammanfattning

Sedan Series 4 har det kommit små uppdateringar i varje generation – mer minne, bättre skärm, always on display, mätning av syresättning i blodet och lite annat.

Visst finns det anledning att byta upp sig från en Series 4 om man haft den sedan release. Förutom nya funktioner tillför den större displayen och QWERTY-tangentbordet mervärde helt klart. Har man däremot liknande användarmönster som jag har skulle i alla fall jag inte uppdatera i år och hellre vänta till Series 8. I värsta fall ser den likadan ut som Series 7 men med lite mer funktioner och lite snabbare processor. I bästa fall – en ny fin klocka med en ny fin design.

Emellertid är jag mycket nöjd med min Series 4, inget alls att klaga på. Den gör sitt jobb på ett utomordentligt sätt. Just precis nu säger den att det är dags att stå upp ett litet tag, lika bra att jag lyder!