PRYLPORTALEN

Finessrik blålaser från Japan

Publicerad Uppdaterad

Panasonic DMP-BDT310 är årets flaggskepp på bluray-sidan från japanska Panasonic. Därför är den naturligtvis fullproppad med finesser och smarta funktioner.

Trots att BD-spelarna har funnits på marknaden i många år nu så är förbättringarna, och ibland prisfallet, mellan varje generation fortfarande ganska påtagliga. BDT310 är inget undantag utan kommer med en ganska lång lista nyheter.

Till att börja med har de yttre måtten krympt ännu mer jämfört med tidigare. Framför allt är den här spelaren extremt lågprofilerad med bara 35 millimeter på höjden. Istället för ett traditionellt tråkigt chassi har Panasonic livat upp konceptet lite med en mönstrad struktur på ovansidan. Dessutom finns här en sensor som känner av om du för handen över spelaren och då matar in eller ut skivsläden. Visst är det lite av en gimmick som är helt värdelös om du gömmer undan spelaren i ett rack eller trång tv-bänk men om den får stå framme är det ju alltid något man kan imponera på kompisarna med. Mer glädjande är att spelaren är riktigt kvick på att ladda och starta upp bluray-film.

På baksidan hittar vi en av den här spelarens mer värdefulla finesser. Med dubbla uppsättningar hdmi-utgångar kan man dra en kabel direkt till tv:n och en till hemmabio-receivern för ljudbehandling. På det sättet kan man se på 3D-film med högupplöst ljud även om receivern inte är kompatibel med 3D-signal.Valfri 3D-effekt
Ytterligare en smart finess som har med flerdimensionellt tittande att göra är 3D Enhancer som låter användaren förstärka eller minska 3D-effekten direkt på fjärrkontrollen. En del kan känna obehag av för stark 3D-effekt men på det här sättet är det alltså möjligt att göra något åt detta problem. Slutligen har nu också Panasonic infört 2D till 3D-konvertering som eventuellt kan karaktäriseras som bildvärldens motsvarighet till virtual surround. Det fungerar ungefär lika bra, det vill säga knappt godkänt.

Även menyerna har Panasonic tittat över men det nya ikonbaserade gränssnittet känns ändå inte särskilt effektivt eller elegant att navigera sig genom. Menyerna skulle också kunna göras mer enhetliga. Exempelvis är inte den inbyggda dlna-klienten riktigt lika polerad som det övriga delarna av systemet.

Utan mätinstrument är det svårt, och därför ganska meningslöst, att skilja olika bd-spelare åt vad avser bildkvaliteten men så vitt vi kan se hanterar BDT310 högupplösta signaler utan några som helst anmärkningar. Tvärtom är resultatet knivskarpt med mättade naturliga färger på vår tv som för dagen råkar vara en plasma.

Slutsats
Panasonic BDT310 är ett perfekt komplement till en äldre receiver som inte klarar hdmi 1.4 och de nya 3D-formaten då den kommer med dubbla digitala bildutgångar för att njuta 3D och bra ljud samtidigt. Men finesser i stil med 3D Enhancer, fjärrkontrollappar, Skype och snabba laddtider gör spelaren intressant för vem som helst som söker en modern och bra bluray-maskin.
 

Pär Westman