PRYLPORTALEN

Första moderkortet med USB 3.0

Publicerad Uppdaterad

Äntligen! Vi har sett kablar, olika enheter och år av löften om USB 3.0. Men nu finns bilder ute på ett moderkort från Asus som är det första utrustat med ”SuperSpeed”-portar.

USB 3.0 har varit en stor snackis under IT-året 2009, men först nu känns den snabba överföringsstandarden riktigt verklig. Den här milstolpen är att tacka Asus för som med sitt moderkort P6X58 Premium är först, och nu är inte steget långt till första datorn med USB 3.0.

På bilden syns två portar med USB 3.0 på moderkortet som förutom det ska ha stöd för SATA 3 med överföringshastigheten 6 Gbps (USB 3.0 maxar på 4,8 Gbps). Och visst lever den upp till sitt namn, SuperSpeed. Lite drygt en minut tar det att överföra 25 gigabyte.

Föra att kunna dra nytta av portarna som är blåa för att skilja sig mot resten, krävs nya sladdar. Något som tillverkaren Buffalo har varit förutseende och redan plockat fram.

Asus har ännu inte satt något releasedatum eller pris för moderkortet, så under tiden får vi gotta oss åt lite siffror på överföringshastighet.

Jämförelse i hastighet: Tid att överföra 25 GB HD-film:
USB 1.1: 9,3 timmar
USB 2.0: 13,9 minuter
USB 3.0: 70 sekunder