PRYLPORTALEN

Galaxy S2 är Samsungs nya supermobil

Publicerad Uppdaterad

Men en processor med dubbla kärnor, en riktigt stor amoled-skärm, Android 2.3 och en bunt med extrafunktioner är Galaxy S2 Samsungs nya flaggskepp.

Skärm med bra kontrast, svärta och färgstyrka är något som Samsung har fått beröm för i tidigare telefoner. Samsungs flaggskepp det senaste halvåret - Galaxy S - hade en skärmteknik som kallades super-amoled. Det är den tekniken som Samsung putsat vidare på i skärmen som sitter i Galaxy S2.

Snabb med dubbla kärnor

Snabbheten är en annan sak som Samsung trycker på när man nu presenterar sin nya toppmodell. Galaxy S2 har den dubbelkärnig processor med 1,2 Gigahertz klockfrekvens. En annan sak som rör snabbheten: Galaxy S2 har stöd för turbo-3G med upp till hela 21 Mbit/sekund.

 Dessutom har telefonen den senaste versionen av Android (2.3). Samsung trycker också här vid lanseringen på att Galaxy S2 kommer att kunna uppgraderas till senare Androidversioner.


Samsung trycker på att Galaxy S2 är tunn och lätt. Lustigt nog väger Samsung Galaxy S2 exakt lika mycket (eller lite) - 117 gram - som Sony Ericssons nya flaggskepp Arc (till vänster på bilden ) som även det en "super-android" med 4,2-tumsskärm. De båda telefonerna är också nästan exakt lika tunna: Galaxy S2 är 8,5 millimeter tunn, Sony Ericsson Arc 8,7 millimeter tunn.

Kameran i Samsung Galaxy S2 har fått en uppgradering, och jämfört med föregångaren ska man nu få bilder i åtta megapixlar. Framför allt har kameran en fotolampa för dunkelt ljus, vilket saknades i föregångaren Samsung Galaxy S. Videoinspelning sker i HD-upplösning. På telefonens framsida sitter en liten extrakamera vid skärmen, för att användas vid videosamtal.

Spel, tidningar, böcker och musik

En sak som Samsung satsat på att bygga ut är tillgången på media och kultur. Det som man hade i sin första surfplatta (Galaxy Tab) med en "hub" för böcker och tidningar har man byggt vidare i Galaxy S2.

I "Readers Hub" kan man ladda ner och läsa 2000 tidningar och 2300 tidskrifter, även en del svenska tidningar finns med i tjänsten, exempelvis Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet. En musikhub har Samsung också kastat in, med en musikbutik. Samsung har även lagt med en spelbutik (Game Hub) i telefonen, där man påstår mig ha samlat spel med mer avancerad grafik.

Samsung har även lagt in det som kallas text-to-speech i Galaxy S2. Det innebär att telefonen kan läsa upp sms. Det går dessutom att prata in en mening på ett språk, och låta telefonen läsa upp meningen på ett annat språk (efter ett par sekunders betänketid får man förmoda). (Ungefär som en babelfisk hämtad ur boken Liftarens Guide till Galaxen.) De här språkfunktionerna fungerar dock, åtminstone än så länge, bara på de stora europeiska språken, alltså inte på svenska.

 

Andreas Liebert