PRYLPORTALEN

Google lanserar plånbok i din Android

Publicerad Uppdaterad

Google har ikväll lanserat sin betalningstjänst för Nexus S utrustad med NFC. Du betalar i butiken genom att svepa din telefon över butikens betalningsterminal. Tjänsten ska lanseras skarpt i USA inom kort.

Som väntat lanserade Google ikväll sin betalningstjänst Google Wallet som utnyttjar NFC-chipet i Nexus S och låter dig koppla ditt betalkort till mobilen och slippa bära med dig plånboken. Nu lanseras tjänsten enbart i USA tillsammans med operatören Sprint och Citi Bank. I USA och för den delen även i andra länder har man redan en infrastruktur för kontaktlösa digitala betalningar i butik och redan idag finns det alltså många butiker som erbjuder betalningar via det som kallas Mastercard Paypass.

I telefonen så är Google Wallet en app. När man ska betala i en butik börjar man med att trycka en fyrsiffrig pinkod. I lanseringsfasen i USA går det att använda antingen ett Citi Mastercard från banken Citi Bank eller Googles eget Prepaid Card. Det senare är ett virituellt betalkort som du kan ladda med valfritt betalkort. Under lanseringen på Googles kontor i New York visade företagets representatnter hur man kan alltså först skriva in sin kod i appen, sedan hålla telefonen mot en läskautomat för ett ett par sekunder senare kunna göra sitt val och få läsken levererad ur automaten.

Utöver själva betalningen hoppas Google även att handlare ska erbjuda rabatter och lojalitetsbonus för de kunder som betalar med sin mobiltelefon. Redan idag erbjuder flera handlare i USA, bland annat Macy's, Subway, Toys R Us och Bloomingdales rabatter till de som handlar ofta. Under lanseringen var Google noggranna med att påpeka att det här är starten och att tjänsten kommer utvecklas framöver, nu är ju till exempel lanseringen begränsad till enbart en telefonmodell, men Google hoppas säkert att de kan locka till sig fler banker, handlare och andra intressenter inom kort.

I Sverige finns ingen lansering av Google Wallet i sikte, men vi har haft tester. Nokia var tidiga med NFC och i Sverige har tester genomförts bland annat på Gotland. Enligt ryktet har Apple, förmodligen Googles främsta konkurrent på mobilsidan uteslutit NFC från nästa Iphone och väntar tills vidare på att tekniken ska bli mer spridd.

Erik Mörner