PRYLPORTALEN

GoPro Hero HD

Publicerad Uppdaterad

GoPro är inget du filmar bröllop med. Ska du däremot filma cykelturen i alperna kan det vara din bästa vän.

Vi säger det på en gång. GoPro Hero HD är inget du filmar din kusins konfirmation med eller något annat högtidligt. Kameran har ingen blixt, ingen möjlighet till zoom, ingen lyxig färgskärm på baksidan för att se vad du plåtar, inte ens en sökare.

Listan över specifikationer är faktiskt ganska kort, men kamerans syfte är inte att vara tekniskt överlägsen, utan att kunna följa med dig genom både eld och vatten. Det finns en lite monokrom skärm och kameran kan användas för att ta enkla bildserier i skogen eller filma en snutt med, men det är också allt.Hjälminspelning
Om du inte har hört talas om den här sortens kameror tidigare kanske det låter helt vansinnigt att någon ens skulle komma på tanken att tillverka den. Men den har ett klart syfte.

GoPros kameror är tänkta att spännas fast på bröstet, monteras på en hjälm eller att skruvas fast på cykelstyret (eller surfbrädan, snowboarden och så vidare). Poängen är att kameran ska liten för att inte vara i vägen och att den ska tåla stryk just för att du ska kunna filma när du är ute och sportar i naturen.Här är det självklart videofunktionen som är den mest intressanta. Det finns fem förinställda program som alla fungerar riktigt bra oavsett hur vi fäster den. Nackdelen är dock att du behöver konsultera manualen för att få igång den, trots att den är så pass enkel. Efter en stunds läsande var det dock hyfsat enkelt att få igång kameran och vi kunde filma naturäventyr i allt från 1080P ner till 848x480 pixlars upplösning.

Inga begränsningar
Medan logiken bakom själva användandet inte riktigt har legat i framkant så har tillverkaren definitivt satsat på att ge dig valmöjligheter så det räcker och blir över. Kameran monteras i en stöt- och vattensäker plastbox och sedan kan du köpa tillbehör för att montera den precis överallt du kan komma på. Vi hann testa hjälmmonteringen och att spänna fast den över bröstet, men som sagt så finns det inga större begränsningar vart du kan fästa kameran.Ett annat plus är att kameran spelar in i 170 graders bredd, vilket gör att du fångar nästan allt utan att behöva vända på dig. Tyvärr gör skyddslådan att inget som helst ljud kommer in till kameran, så alla dina filmer blir tyvärr ljudlösa. Kameran är också begåvad med en snabbinspelningsfunktion, där den börjar spela in så fort den slås på.

Slutsats
Vill du ta grymma bilder på dig själv när du gör diverse coola aktiviteter så gör du bäst i att låta en kompis fotografera dig. Men om det är just att fånga känslan av att åka ner för en svår backe som du vill komma åt är GoPro Hero HD något för dig, även om just det användningsområdet är något begränsat.
 

Jørgen Rudbeck