PRYLPORTALEN

GPS-appar sida 2: 3navigator & Wisepilot

Publicerad Senast uppdaterad

Vi har testat fem GPS-appar för mobilen och utsett en vinnare.

3Navigator

Operatören Tre har lanserat en navigatortjänst under eget varumärke. Appen är utvecklad av företaget TCS och heter Gokivo när den inte är kopplad till någon specifik operatör. Från startskärmen når man kartan via en ikon längst upp på skärmen. Själva kartvyn är mer lik Google Maps än en bilnavigator och appens typsnittsstorlekar och utformning gör att 3Navigator lämpar sig bättre till fots än i bilen. Bland sökfunktionerna hittar man det vanliga utbudet av intressepunkter och dessutom är det möjligt att söka efter flygplatser och filmer. Flygplatsfunktionen är inte så imponerande – det är helt enkelt den vanliga intressepunktskategorin som Tre lyft upp till huvudmenyn. Filmfunktionen är roligare. Här finns en koppling till repertoaren på SF och man kan se direkt i navigatorappen vilka filmer som går, välja föreställning och navigera till rätt bio.

Vägvisningen är tydlig, men gränssnittet känns inte lika genomarbetat som hos de mer etablerade apparna. Normalt kan man klicka direkt på informationsfälten – till exempel på rutan för trafikinformation – för att få se fler detaljer, men på 3Navigator måste man gå via mobilens menyknapp. Översättningen av appen har också sina brister – emellanåt säger 3Navigator att ”Tidsgränsen överskreds för begäran vid försök att uppdatera rutt”. Ett väldigt omständigt sätt att skriva att gps-signalen är för svag. Ett annat märkligt meddelande är röstinstruktionen ”Ta dig till”, utan någon efterföljande information om vart man ska ta sig, som upprepas när man befinner sig utanför appens vägnät – till exempel om man genar genom en park. Talsyntesen som läser upp gatunamn fungerar däremot bra och i tjänsten ingår datatrafik inom Sverige, uppdaterad trafikinformation och varning för fartkameror.

Plus: Talsyntes. Bioprogram.
Minus: Trist gränssnitt. Endast för Android.
Betyg: 4

Wisepilot

Telia Navigator, Telenor Navigation och Wisepilot är olika namn för samma app. Nästan samma. Skillnaden mellan de olika versionerna i första hand prissättningen, men också egenskaper som att Telenor använder kartor från Tele Atlas medan innehållet i Telia och Wisepilot kommer från Navteq. Programmen använder sig också av olika röster som läser upp instruktionerna. Wisepilot är kopplat till en webbtjänst där man kan studera kartorna, lägga upp rutter och hantera körjournaler. En bra funktion för den som använder appen i jobbet.

Med Telenor Navigation ingår datatrafik inom Sverige i abonnemangskostnaden för programmet, men med Wisepilot debiteras datamängden som vanligt. Startskärmen i Wisepilot har fyra stora ikoner – söksidan, favoritplatser, kartan och ”Mer”. Via menyvalet ”Mer” hittar vi funktioner som väderprognoser och reserapporter. Här finns också möjlighet att söka på resor i kollektivtrafiken. Inom en stad fungerar funktionen bra och Wisepilot hittar även förbindelser med fjärrtåg. På lite längre sträckor får man dock ibland märkliga svar med tiotals byten. Via butiken i appen kan man ladda ned och installera kartorna på mobilens minneskort. Funktionen finns än så länge inte på Iphone och inte i operatörsversionerna av appen. Att ladda ned Europakartan kostar cirka 50 kr, men det betalar sig snabbt om man vill kunna använda appen i utlandet. En viss dataöverföring finns kvar eftersom Wisepilot beräknar rutterna på serversidan, men enligt tillverkaren minskar datakostnaden med över 80 %.
Wisepilot utnyttjar finesserna i mobilen på ett bra sätt och har stöd för magnetkompassen och den automatiska skärmvridningen.

Sökfunktionerna är kopplade både till kartleverantörens adresser och intressepunkter och till andra databaser – främst Eniro och engelskspråkiga artiklar på Wikipedia. Eniro gör det möjligt att mata in ett telefonnummer och snabbt få upp rätt adress som destination. Naturligtvis finns även möjlighet att mata in målet på vanligt sätt i form av gatuadress, korsning eller latitud och longitud. Sökalternativet ”Nära mig” rangordnar träffarna efter avstånd och här finns möjlighet att söka på kategorier som restauranger, bankomater, sevärdheter etc. Intressepunkter som finns i Eniros databas listas även med öppettider, telefonnummer och omdömen. Wisepilot går att koppla till Facebook och Twitter för att enkelt dela positionen.

Kartvyn är enkel och tydlig med informationsfält som går att dölja om man vill ha mer utrymme för kartan. Trafikinformation och fartkameror ingår i abonnemanget och Wisepilot fungerar bra både i bil- och fotgängarläge. Huvudmenyn i programmet har genvägar för att lägga till delmål och anpassa rutten efter trafikläget under färd. Vägkartor och satellitbilder ingår medan terrängkartor och reseguider kostar extra.

Plus: Sökfunktionerna. Rapportfunktion. Lokaltrafik.
Minus: Ingen talsyntes
Betyg: 7




Faktatabell. Klicka på bilden för att förstora den.

Sida 1: Intro & Navigon

Sida 2: 3Navigator & Wisepilot
Sida 3: Telia Navigator & Tomtom
Sida 4: Slutsats & Vinnare

Tomas Nilsson