PRYLPORTALEN

GPS sparar 4 dagar om året

Publicerad Uppdaterad

Enligt en färsk undersökning sparar GPS-ägare som tar emot trafikinformation i realtid fyra dagar om året på grund av effektivare resor.

Det är Nokiaägda karttillverkaren Navteq som har tittat lite närmare på tidsvinsterna man kan göra då man låter GPS:en visa vägen. Nu är ju visserligen Navteq inte helt opartiska i sådana här sammanhang så man kanske bör ta de faktiska siffrorna med lite salt, men våra egna erfarenheter motsäger i alla fall inte resultaten.

Hur som helst satte undersökningen samman tre olika grupper av förare: De utan GPS, de med enbart statiska kartor och slutligen de som även hade tillgång till trafikinformation (TMC) i realtid. TMC varnar som bekant för bland annat köbildningar så att navigatorn kan räkna fram en effektivare rutt.

Inte förvånande sparade den tredje gruppen mest restid, hela 18 procent, i förhållande till de GPS-lösa förarna. Det är 4 dagar på ett år som man kan ägna åt något mycket trevligare (som att arbeta). En fet bonus är att CO2-utsläppen även minskar för de som kör effektivare.

Värt att notera är att TMC fungerar betydligt bättre i Tyskland, där undersökningen genomfördes, än i Sverige. Förhoppningsvis förbättras detta snart, så kan även vi få tillgång till detta överflöd av extratid.