PRYLPORTALEN

Guide: Så strömmar du musik till stereon

Publicerad Uppdaterad

Att strömma musik från mobiltelefonen till stereoanläggningen ger betydligt maffigare ljud än ett par fjuttiga hörlurar. Vi berättar vad du behöver för att komma igång.

Mobiltelefonen går allt mer mot att bli hjärtat för mångas musiksamling. Inte sällan sitter vi numera med en lika stor uppsättning musik i mobilen som den vi har i datorn. Med alla dessa musikkällor vore det såklart roligt om du kunde använda mobiltelefonen för att spela upp musiken i stereoanläggningen eller annat ljudsystem.

Det första du måste bestämma dig för är om du vill köra med eller utan kabel. Hörlursutgången på mobiltelefonen erbjuder ofta en smidig och billig lösning eftersom många telefoner numera har en 3,5-millimetersutgång där. Har din lur det är det bara att köpa en sådan kabel som du kopplar direkt till stereoanläggningens matchande ingång. Saknar din mobil rätt sorts hörlursutgång kan du behöva köpa till en adapter som du sedan kan koppla kabeln till. Vill du ha mer frihet och är beredd att betala någon hundralapp mer kan du koppla ihop din musikanläggning trådlöst med mobilen.

Strömma med bluetooth

En standard som kan användas för trådlös överföring av musik är bluetooth, eller blåtand som den ibland kallas. Men för att du ska kunna strömma stereoljud från mobiltelefonen krävs det att din telefon har stöd för bluetooth med profilen a2dp, advanced audio distribution profile. Står det i manualen att den har stöd för a2dp kan du således strömma ljud i stereo till andra enheter med stöd för bluetooth, exempelvis ett par trådlösa hörlurar eller ett headset. Nackdelen med att använda bluetooth när du strömmar musik är räckvidden som på bärbara enheter bara sträcker sig upp till tio meter.

 

Blåtandspucken gör jobbet
Musikanläggningar och högtalare, även nyköpta sådana, saknar tyvärr ofta stöd för blåtand (eller annan teknik för trådlös överföring av ljud). Det innebär att du antingen måste köpa till en dongel som du kopplar till din anläggning, eller att du måste köpa en helt ny musikspelare.

Numera finns det flera olika typer av donglar och dessutom i rejält varierande prisklass. Men en billig och välfungerande variant är Belkins lilla svarta Bluetooth Music Receiver. Den kostar runt 300 kronor i butik och kopplas in i din musikanläggnings 3,5-millimetersingång, alternativt via rca-kontakt. Därefter är det bara att dra igång bluetooth på mobiltelefonen och knappa in 0000 när enheterna hittar varandra (tänk på att du max får befinna dig tio meter från stereoanläggningen).

Airplay – en teknik för att strömma
Apple har tagit fram en teknik för trådlös överföring som företaget döpt till Airplay. Om du sitter med en Iphone och en Airplaycertifierad stereo eller högtalare kan du med andra ord strömma och spela upp musik trådlöst mellan dessa produkter. Du kan även ansluta dina vanliga högtalare till en Airport Express och få ut samma funktion.

Än så länge finns det inte jättemånga Airplaycertifierade produkter ute i butikerna men allt eftersom tiden går blir de självklart fler och fler. Är du ett Applefan som har all musik i din Iphone kan det således vara en god idé att hålla utkik efter de certifierade produkterna när du ska byta ut din gamla stereo eller dina avdankade högtalare.


Den kräsna satsar
För dig som är intresserad av att investera i en helt ny ljuduppspelare till hemmet vill vi nämna Sonos Wireless Music System. Förutom att det är ett utbyggbart musiksystem som trådlöst hämtar musiken du har i datorn eller annan nätverksuppkopplad enhet, finns det även ett tillbehör som kallas Wireless Dock och det ser till att du även kan spela upp musiken du har i din telefon.

Systemet fungerar på så vis att du har en Zoneplayer i varje rum som du vill kunna spela upp musik i (till Zoneplayern kopplar du in ett par högtalare). Därefter inhandlar du dockningsstationen WD100 som du kopplar din mobiltelefon till. Dockningsstationen ser slutligen till att du trådlöst kan spela upp musiken du har i mobiltelefonen via en eller flera av dina Zoneplayers till bästa möjliga ljudkvalitet.

Överkomligt pris via radio
En mer utdaterad lösning är att inhandla en billig fm-sändare och koppla den till din mobiltelefons hörlursutgång. Sedan är det bara att ställa in den frekvens som du vill att sändaren ska skicka ut ljudet på och ställa in samma frekvens på din musikanläggnings radioratt.

Radiotekniken är störningskänslig och ger sällan särskilt bra ljudkvalitet men du har möjlighet att komma riktigt billigt undan eftersom det finns ett flertal lågbudgetsändare ute i butikerna.

Elina Blom